Moć prirode: Crna ribizla

Dok tragamo za supervoćem, često zaboravljamo da ga možemo naći i u sopstvenom ili susedovom dvorištu ili vrtu. Možda preterujemo, ali crnu ribizlu u Sloveniji zaista nije teško naći. Reč je o žbunu koji potiče iz severne Evrope i zapadne Azije, a ako imate priliku da uživate u njegovim svežim plodovima, Vaše telo će Vam biti zahvalno. Zašto?

image

Ovo voće je tamno plave boje, skoro crne i podseća na borovnicu. Uspeva na stabiljici sličnoj grmu koja ima široko lišče koje, odmah nakon što biljka odbaci svoje cvetove, možete iskoristiti za pripremu lekovitog čaja.

 KAKO GA MOŽEMO KONZUMIRATI

Od poparenih listova možete pripremiti lekovitu tečnost koja je korisna pri zarastanju rana, dezinfekciji upala, pomaže i pri smanjenju oteklina i kvrga. Od njih možete pripremiti i šampon, koristan za lečenje svraba. Tekućina pomaže i u borbi protiv raznih lišajeva.

Preparati napravljeni od ovih listova su poznati već dugo kao tradicionalan lek za ublažavanje kašlja i za bolesno grlo, lek protiv artritisa, reume, kamena u bubregu i drugih bubrežnih disfunkcija.

Ali, budite obazrivi! Stručnjaci ne preporučuju konzumiranje trudnicama i dojiljama jer njihovi efekti još nisu dovoljno istraženi. Takođe, ispijanje ovog čaja se ne savetuje pacijentima koji koriste lekove protiv popuštanja srca i lekove za bubrežne bolesti.

Voće crne ribizle sadrži velike količine antocijanina, koji je jak antioksidans i ovom voću daje tamno plavu, gotovo crnu boju. Dakle, što je tamniji, biće bolji za Vas i doneće Vam više zdravlja.

Sok iz plodova ovog voća je bogat vitaminom C. Navodno ovi plodovi sadrže tri puta više ovog vitamina od pomorandže. Ukoliko bismo pojeli oko 40 bobica crne ribizle na dan, time bismo zadovoljili dnevne potrebe tela za vitaminom C. Crna ribizla je bogata niacinom koji ublažava umor i bezvoljnost. Ujedno je važan za zdravu, glatku i sjajnu kožu. Na to utiče i dovoljan udeo vitamina E u voću, čime je zagarantovana elastičnost kože.

Plodovi pomažu pri lečenju malokrvnosti, za šta su prvenstveno zaslužni gvožđe, bakar i mangan. Gvožđe pomaže pri transportu kiseonika do ćelija i efikasno je u borbi protiv umora. Dakle, ako se osećate isrpljeno, počastite se crnom ribizlom i osetite njenu moć.

Kalijum u crnoj ribizli omogućava normalnu funkciju svih ćelija, tkiva i organa u telu.

Ukoliko imate problema sa mokrenjem, služi kao odličan diuretik jer pomaže pri razgradnji mokraćne kiseline.

Plodovi crne ribizle imaju interesantnu osobinu, a to je da povećavaju uticaj drugih namirnica i ujedno pomažu organizmu, odnosno poboljšavaju njegovu sposobnost da se prilagodi nepovoljnim uslovima – kako onim unutar, tako i onim izvan tela.

Semenke crne ribizle su takođe veoma korisne. Od njih se priprema ulje koje pomaže nakon uboda raznih insekata, prilikom zarastanja rana i raznih kožnih upala. Bogat je vitaminima C i E i omega 3 masnim kiselinama.

Recept: Sok od crne ribizle

Sastojci: sok crne ribizle koji ste sami pripremili. Jednom litru soka dodajte pola litra vode i polovinu kašičice limunske kiseline i jedan kilogram šećera. Sve sastojke (osim kiseline) prokuvajte, dodajte kiselinu i tekućinu sipajte u flašu i pokrijte, kako bi se ohladila.

Proizvodi za vas

TOPI MASNOĆU
-67%
Posebna cijena 27,99 EUR(210,90kn) Standardna cijena 83,97 EUR(632,71kn)
Pogledajte proizvod