Menopauza - ženski reproduktivni sistem odlazi u penziju

Menopauza je prirodan proces do koga dolazi tokom života žene. Ukoliko ste stari između 42 i 55 godina i počinjete da osećate njene simptome, ne brinite. To je ženska priroda.

image

Šta bi trebalo da znate o menopauzi:

ESTROGEN – ŠTA ON IMA ZAJEDNIČKO SA MENOPAUZOM?

Estrogen je polni hormon – hemijska supstanca koja reguliše funkcije našeg organizma, pre svega njegovih reproduktivnih organa. Važniji su za žene, ali prisutni su i kod muškaraca. Neophodni su za fertilitet u oba pola.

U telu žene se estrogen proizvodi pre svega u jajnicima, ali i u masnom tkivu i placenti tokom trudnoće. U jajnicima se sinteza estrogena odvija u folikulima koji sazrevaju u jajne ćelije, a njihov broj je određen već u trenutku rođenja.

Zbog čega nam je estrogen potreban?

Estrogen reguliše mnoge procese u telu žene. Pre svega utiče na:

  • Razvoj unutrašnjih i spoljašnjih reproduktivnih organa
  • Rast dojki
  • Promene u ženskoj građi i pojavu stidnih dlačica u žena
  • Psihološke promene i libido
  • Faze menstrualnog ciklusa
  • Pripremu materice za trudnoću

 

Menstrualni ciklus je uslovljen promenama u koncentraciji hormona, između ostalih i estrogena. Dva dana pre ovulacije dolazi do iznenadnog povećanja koncentracije ovog hormona, ali na dan ovulacije ona drastično opada. Tokom prve faze ciklusa estrogen izaziva rast žlezdanog epitela koji pokriva unutrašnje zidove materice, a koji intenzivno luči sluz tokom sledeće faze.

U slučaju da dodje do inseminacije, dobro formiran i prokrvljen epitel omogućava implantaciju embriona na zid materice. Ukoliko ne dodje do oplođenja, epitel počinje da se ljušti – proces poznat kao menstruacija – i ciklus počinje ispočetka.

Menopauza – odlazak ženskog reproduktivnog sistema u penziju

Lučenje estrogena, kao i ceo ciklus, kontrolisan je »odozgo«, hormonima koji se sintetišu u mozgu. Ali, u jednom trenutku jajnici prestaju da reaguju da ove »komande« iz mozga. Vremenom se broj folikula u jajnicima smanjuje, a ovo je najverovatnije razlog zašto jajnici prestaju da stimulišu ovulaciju. Ukupna količina estrogena se takođe smanjuje, jer se njihova sinteza dalje uglavnom odvija u masnom tkivu. Ovo stanje nazivamo menopauza.

Tokom menopauze se menstrualni ciklus menja, funkcija reproduktivnih organa se polako gasi, a za sve ovo su zaslužne promene u nivou estrogena. Prvi simptomi se uglavnom pojavljuju izmedju 42. i 55. godine starosti. Medicina danas nam omogućava da simptome menopauze ublažimo i olakšamo pomoću lekova.

Menopauza je prirodan proces, pa, ukoliko ste stari između 42 i 55 godina i polako počinjete da primećujete njene simptome – ne brinite, to je deo ženske prirode. Ali, ukoliko ste zabrinuti za svoje zdravlje, uvek je dobro posetiti lekara – on Vam može razjasniti sve nedoumice i dati Vam savet kako da lakše prođete kroz menopauzu.

Proizvodi za vas

TOPI MASNOĆU
-67%
Posebna cijena 27,99 EUR Standardna cijena 83,97 EUR
Pogledajte proizvod