Matična mliječ - zdrava hrana iz košnice

Matična mliječ je vrh pčelinjih proizvoda. Njezina ljekovitost sprječava mnoge bolesti i najbolja je namirnica na svijetu. Matična mliječ se od davnina cijeni kao jedan od životnih eliksira.

image

HRANJIVI SASTOJCI KOJI ŽIVOT ZNAČE

Matičnu mliječ proizvode pčele radilice izdvajajući iz svojih žlijezda slinovnice. To su zapravo sastojci namijenjeni prehrani matice. Zahvaljujući matičnoj mliječi, matica poživi 5 - 7 godina, dok pčele i trutovi žive samo  7 -8 tjedana.

Matična mliječ je bogat izvor minerala, vitamina, proteina i enzima. Sadrži čak 18 vrsta aminokiselina kao i mnoge druge tvari koje sprječavaju razvoj bakterija, virusa i infekcije.

Matičnu mliječ zovemo i prirodni antibiotik. Znanstvenici su ustanovili da zaustavlja i ubija bakterije, a uzrok tome leži u kiseli pH 3,6 svježe matične mliječi kojim zaustavlja rast bakterija.

LJEKOVITA SVOJSTVA MATIČNE MLIJEČI

  • Matična mliječ se preporuča kod male djece za liječenje poremećaje prehrane. Potiče rast i razvoj djece te poboljšava pamćenje i sposobnost učenja.
  • Koristi se i za jačanje imuniteta, održava zdravlje i ljepotu, normalizira tjelesne funkcije, a poznata je i po svojem antibakterijskom i antivirusnom djelovanju.
  • Ustanovljeno je da sportaši koji uzastopno dva tjedna uzimaju matičnu mliječ, povećavaju izdržljivost, a pošto sadrži i proteine izvrsna je kao dodatak prehrani svakoga sportaša.
  • U SAD-u i Rusiji zabilježeni su pozitivni rezultati matične mliječi kod liječenja kardiovaskularnih bolesti.
  • Kod žena, regulira menstruaciju, promjene u menopauzi, čuva zdravlje maternice te povoljno utječe na rad spolnih žlijezda.
  • Ublažava stres, nesanicu i valja je uzimati u svrhu prevencije za vrijeme sezona gripa i prehlade.
  • Matična mliječ uspostavlja ravnotežu metabolizma pa time rješava probleme sa težinom.
  • Studentima u doba ispita se preporuča uzimanje preparata od matične mliječi jer je odlična za pamćenje, izdržljivost, koncentraciju i budnost.

Jednom riječju, matična mliječ je pravi dar od prirode za održavanje zdravlja, ljepote i mladosti.