Kurkuma - dokazani ljekoviti učinci

Kurkuma je začin koji je odavno prepoznatljiv po svojim ljekovitim svojstvima. Za ovaj začin se najviše zanimao medicinski/znanstveni svijet i kulinarski entuzijasti. Kurkumin je bio veoma prepoznatljiv i koristio se u svijetu u mnogim različitim oblicima za višestruke potencijalne zdravstvene koristi.

image

Kakav je mehanizam djelovanja kurkumina?

Snažan antioksidant

Vjeruje se da oksidativno oštećenje proizlazi iz starenja i mnogih bolesti. Uključuje slobodne radikale, visoko reaktivne molekule s neparnim elektronima. Glavni razlog zašto su antioksidanti toliko korisni je taj da štite vaše tijelo od slobodnih radikala. Kurkumin je snažan antioksidant koji može neutralizirati slobodne radikale. Osim toga, kurkumin pojačava aktivnost antioksidativnih enzima u vašem tijelu.

Prirodna protiupalna karakteristika

Protiupalna karakteristika je primarni mehanizam koji objašnjava većinu učinaka kurkumina u različitim uvjetima. Kronična upala doprinosi mnogim uobičajenim bolestima. Kurkumin može potisnuti mnoge molekule, za koje je poznato da igraju važnu ulogu kod upala.

Potrebno je smanjiti rizik od srčanih bolesti

Kurkumin ima nevjerojatne učinke u procesu srčanih bolesti Jedna studija je nasumično odabrala 121 osobu koja je bila podvrgnuta operaciji koronarne arterije. Jednim su nekoliko dana prije i poslije operacije dali placebo, a ostalim 4 grama kurkumina dnevno. Kurkumin skupini je za čak 65% imala manji rizik od srčanog udara.

Bolesnici s artritisom su se veoma dobro odazvali na dodatke kurkumina

Artritis je kronično stanje, povezano s upalom. Taj problem ima preko 250 milijuna ljudi diljem svijeta, što dovodi do povećanih troškova zdravstvene zaštite, oslabljena je aktivnost svakodnevnog života, a time je smanjena i sama kvaliteta života. Dokazano je da kurkumin može ublažiti upalu i simptome.

Studije su pokazale da kurkumin ima nevjerojatne učinke na depresiju

U kontrolnoj skupini bilo je 60 osoba s depresijom koje su podijelili u 3 skupine. Jedna skupina uzela je Prozac, druga skupina jedan gram kurkumina, a treća Prozac i kurkumin. Nakon 6 tjedana kurkumin je dao jednaka poboljšanja kao i Prozac. Skupina koja je uzimala kombinaciju Prozaca i kurkumina dala je jednake rezultate. Prema ovom malom istraživanju, vidjeli smo da je kurkumin jedanko učinkovit koliko i antidepresiv.

Poboljšava imunitet

Znanstvenici su počeli istraživati prirodne sastojke i začine koji su posebno dobri za održavanje, zaštitu i jačanje imuniteta. Kurkuma se pokazala kao jedan od najboljih začina u tu svrhu. Tijelo nudi antioksidante, protiupalna svojstva te antivirusne, antibakterijske i antimikrobne spojeve.

Uravnotežuje razinu hormona

Hormoni su uključeni u svaki mogući proces koji djeluje u mozgu i tijelu. Kurkuma može dostaviti veliku količinu nutritivne potpore hormonskim procesima, koji se odvijaju u tijelu. Konzumacija samog kurkumina ne daje ovakvih zdravstvenih učinaka zbog slabe biodostupnosti, čemu je glavni uzrok slaba apsorpcija, brz metabolizam koji toliko brže eliminira kurkumu iz sustava. Postoji nekoliko komponenti koje mogu povećati bioraspoloživost, i mi smo to upotrijebili za izradu jednog SUPER proizvoda – ALL IN A DAY Curcuma.

Jedan od najboljih dodataka na bazi kurkumina:

  • Ima 185 puta bolju raspoloživost za razliku od drugih prizvoda
  • Duže se zadržava u tijelu
  • 1 kapsula naše kurkume jednaka je 13 kapsulama obične kurkume