Kortizol i povećana tjelesna težina

Mislite da stres i povećana tjelesna težina nisu povezani? Razmislite još jednom! Kada smo pod stresom, oslobađaju se hormoni stresa nadbubrežne žlijezde (adrenalin i kortizol) koji povećavaju šećer i masnoće u krvi te neutaživu želju za kaloričnom, masnom i slatkom hranu istodobno usporavajući metabolizam.

image

Adrenalin stimulira čitavo tijelo. Ubrzava srčani ritam i disanje, potiče aktivnost mišića i stezanje perifernih žila kako bi se osigurala dovoljna količina krvi za vitalne organe. Sve je to priprema tijela za brzu reakciju, nagli skok, trk ili pokret kojim se izbjegava opasnost. Hormon kortizol u isto vrijeme podiže razinu šećera u krvi koji je neophodan za rad mišića i mozga. Sinergijom djelovanja adrenalina i kortizola organizam se dovodi u stanje potpune spremnosti za bijeg kako bi spasio život. 

Svakidašnji stres nas deblja

U uvjetima napetosti, pritiska i nedostatka vremena, ljudski organizam prepoznaje napad na vlastitu sigurnost te se osjeća ugroženim. Započinje lučenje adrenalina, no sam bijeg kao reakcija izostaje. To znači da čovjek i dalje sjedi u svom uredu, ili kod kuće, a srce mu ubrzano kuca, krvni pritisak mu je povišen, disanje ubrzano, šećer u krvi raste, a fizička komponenta reakcije bijega ne postoji. Bez kretanja adrenalin se ne troši već njegove zalihe ostaju u krvotoku te on djeluje na organizam kroz dulji vremenski period održavajući ga u stanju napetosti sa svim simptomima stresa.  Zbog toga često žudimo za:

  • Slanim ili slatkim zalogajima 
  • Hranom koja sadrži veliku količinu ugljikohidrata 
  • Masnom hranom punu kalorija 

Takva nezdrava hrana nam odmaže u reguliranju težine i u tijelu se:  

  • nakupljaju masnoće
  • rad mišića je usporen (time trošimo manje kalorija i brže se debljamo) 
  • metabolizam je usporen

Regulirajte stres i mršavite

Sve dok nećemo pronaći unutarnji mir i lijek protiv stresa te povišenog kortizola, masnoće će se i dalje nakupljati u tijelu i sporije ćemo trošiti energiju. Zbog toga vam savjetujemo da jutro započnete smireno, s osmjehom na licu.  

Joga za doručak

Istraživanja su pokazala da možemo lakše smršaviti ako smo dobre volje i pozitivnog stava. Pri tome nam može pomoći joga. Dovoljno je samo 15 minuta na dan posvetiti jogi. 

Konzumirajte hranu koja opušta

Umjesto da stres rješavate prekomjernim konzumiranjem slatkiša i brzom hranom, radije u svoj jelovnik ubacite hranu koja smiruje: šparoge, borovnice, mlijeko, bademi, meso purana, grašak itd... 

Vježbe disanja umjesto doručka  

Posao vam je stresan? U tom primjeru vam savjetujemo da doručak nosite sa sobom jer ćete tako uštedjeti na vremenu. Preostale minute iskoristite za vježbe disanja. 10 minuta se usredotočite na vlastito disanje koje će vam pomoći regulirati stres.

Naspavajte se

Ako želite kontrolirati svoj kortizol, biti manje pod utjecajem stresa i učinkovito regulirati svoju tjelesnu težinu, najbolje da si priuštite dovoljno dobar san. Spavajte najmanje 8 sati. Ako spavate manje, tijelo se ne može u potpunosti regenerirati i opustiti.  

Nadopuna prehrani protiv stresa

Strong Nerves su prirodne kapsule koji sadrže kombinaciju L-teanina, ekstrakt korijena ruže, te magnezij i vitamine. Pomažu tijelu da se smiri, odmori i radi onako kako bi trebalo. Kapsule možete konzumirati bez prekida s drugim nadopunama prehrani ili lijekovima.