Kako sprečiti urastanje dlaka?

Urastanje dlačica je obično problem koji pogađa žene, a ponekad se naporne urasle dlake pojavljuju i kod muškaraca. Osim estetskog problema, može se pojaviti i zdravstveni jer urasla dlaka može prouzrokovati upalu, koja se mora izlečiti.

image

ZAŠTO DLAKE URASTAJU?

Brijanje i depilacija često mogu prouzrokovati urastanje dlaka, što se na kraju manifestuje kao gnojne upale ili tamne mrlje. Dlake urastaju onda kada počnu da rastu pod pogrešnim uglom ili se zapletu pod samom površinom kože. Budući da je ne mogu probiti, počinju da rastu unatrag, prema korenu. Urasle dlake se mogu pojaviti na obrazu, vratu, nogama ili bilo kom drugom delu tela. Obično su to male upale na koži, ali se mogu i inficirati, postati bolne, svrbeti i prouzrokovati nastanak otoka.

 

KAKO SPREČITI URASTANJE DLAKA?

  • Redovno uklanjajte mrtve kožne ćelije

Dlake se često umrse pod površinom kože jer je na njoj previše mrtvih ćelija i drugih otpadnih materija, koje rastuće dlačice potiskuju u pogrešan smer. Njih se možete rešiti ako redovno svoju kožu čistite pomoću pilinga za telo, koji možete napraviti i sami, mešanjem maslinovog ulja i šećera.

 

  • Kožu pre brijanja ili depilacije omekšajte

Tokom brijanja jako tvrdih dlačica, može se dogoditi da ih potegnete u suprotan smer rasta, čime ćete promeniti smer njihovog rasta i povećati rizik od urastanja. Zato je pametno da pre depilacije i brijanja dlake omekšate.

 

  • Koristite oštre žilete

Pre brijanja uvek proverite da li je Vaš žilet dovoljno oštar, jer tako sprečavate urastanje dlaka. Pored toga, redovno menjajte svoje žilete, jer su stari leglo bakterija koje dovode do dodatnih upala. Protiv čestog urastanja dlaka preporučuje se i to, da se brijete uvek u smeru rasta dlake, a ne protiv njega.

 

  • Vodite računa o tome da Vaša koža uvek bude dovoljno vlažna

Redovno pazite na to da je Vaša koža hidrirana, a nakon depilacije koristite i proizvode za negu tela, koji omekšavaju kožu, čime ćete omogućiti da dlačice lakše prodru na površinu. Preporučuju se proizvodi od aloa vere i lavande, koji su dobri za smirivanje i vlaženje kože i sprečavanje urastanja dlaka.

 

 

KAKO SE OSLOBODITI URASLE DLAKE?

 

Ako primetite uraslu dlaku, najbolje je da se nje rešite tako što je namažete kremom protiv akni ili uljem čajevca. Ulje čajevca će omogućiti dlaci da pre izbije na površinu, a krema protiv akni će smanjiti i smiriti oteklinu koju je napravila urasla dlaka. Najbolji savet je da je ostavite na miru, jer nepravilnim postupkom i dubljim potiskivanjem u kožu možete dovesti do još veće upale i ožiljaka. Ako se sve jedno odlučite da je odstranite, učinite to pažljivo:

  1. Prvo uraslu dlaku pokušajte spasiti pilingom i toplim oblogama koje omekšavaju kožu.
  2. Ako dlaka sama od sebe ne može da izbije na površinu kože, pokušajte je potegnuti sterilnim pomagalom.
  3. Budite nežni prema koži koja okružuje uraslu dlaku.
  4. Isperite mesto urasle dlake toplom vodom i sapunom, te nanesite antiseptik.

Proizvodi za vas

TOPI MASNOĆU
-67%
Posebna cijena 27,99 EUR(210,90kn) Standardna cijena 83,97 EUR(632,71kn)
Pogledajte proizvod