Kako se nositi sa stresom pre javnog nastupa?

Spremni ste za prezentaciju i uskoro ćete imati javni nastup. Datum važnog sastanka (npr. razgovor za posao, usmeni ispit) je sve bliži. Već duže vreme se pripremate za taj događaj, ali, iznenada, osećate kako gubite kontrolu nad telom i mislima. Srce ubrzano bije, ruke se tresu, grlo je suvo i počinjete da zaplićete sa jezikom. U potpunom ste haosu i plašite se da će sve ići naopako.

image

Ne možete u potpunosti da izbegnete ovakve situacije. Svako se sa njima suočava od ranog detinjstva -  u školi, tokom studija, na poslu. Zbog toga je vrlo važno da naučite kako da se sa njima nosite. Upoznajte neke metode koje će Vam olakšati život.

 

Metode relaksacije:

1. Umirite disanje

Jedna od najpopularnijih tehnika relaksacije je vežba disanja. Vrlo je jednostavna, a efikasna. Nekoliko puta duboko udahnite, a zatim lagano izdahnite. Ovo će Vam pomoći da se smirite, usporiće Vaš puls i, istovremeno, opustiti.

 

2. Relaksirajte svoje mišiće

Tokom ove vežbe napnite mišiće na nekoliko sekundi, a zatim ih opustite. Ovo će Vam pomoći da razlikujete stanje napetosti i stanje relaksiranosti.

 

3. Vizualizacija

Ovo je metoda koja Vam pomaže da formirate pozitivnu, umirujuću sliku u svojim mislima. To može biti Vaše najdraže mesto ili priroda. Zatvorite oči, nekoliko puta duboko udanite i zamislite da ste u tom trenutku negde, gde jako želite da budete. Izvođenje ove vežbe pomaže da se skoncentrišete i maštate.

 

4. Terapija muzikom

Slušanje tihe muzike može biti vrlo umirujuće. Zažmurite i 20-30 minuta budite fokusirani samo na pažljivo slušanje svakog zvuka. Ostavite svoje strahove po strani. Skretanje pažnje na muziku će Vam pomoći da se umirite i da držite svoje probleme na distanci.

 

Druge metode koje su posebno korisne pre javnog nastupa ili važnog sastanka:

 

1. Dobra priprema

Strah da će Vas slušaoci ili sagovornici iznenaditi neželjenim pitanjem je ozbiljan izvor straha i napetosti. Veoma Vam može pomoći svest da ste dali sve od sebe da se dobro pripremite, da niste podbacili prilikom izvođenja zadatka i da ste učinili sve što ste mogli. To će Vam obezbediti kontrolu nad situacijom. Morate znati da puno toga zavisi od Vas, ne od drugih.

 Na papiru napišite, u kratkim crtama, o čemu planirate da govorite tokom prezentacije ili sastanka. Tako ćete imati više samopouzdanja, bićete ubedljiviji i sigurno nećete zaboraviti na nešto. Važno je da svoj govor vežbate i kod kuće.

 

2. Vežba pred ogledalom

Ovakva priprema će Vam omogućiti da vidite kako Vaše telo reaguje u stresnoj situaciji. Bićete samouvereniji ako već poznajete svoje reakcije. Ovo će Vam takođe omogućiti i da vidite šta biste mogli da popravite i učinite boljim.

 

3. Zamislite da razgovarate sa osobom sa kojom rado provodite vreme

Velika većina nas se pre nekog javnog nastupa ili sastanka brine da ćemo biti kritikovani od strane drugih. Nervoznim nas čini to što ne poznajemo dobro slušaoce ili sagovornike. Ništa nije tako stresno kao nedostatak informacija. Zbog toga je dobro da zamislite da razgovarate sa ljudima koje dobro poznajete, koji Vas razumeju i podržavaju. Ovo će Vam omogućiti da se osećate prijatnije.

 

4. Zapamtite – niste sami

Iskreno, većina nas smo pod stresom tokom javnih nastupa ili važnog sastanka. Često teško primetimo ovo kod drugih, a verovatno je tako i u Vašem slučaju. Svest da niste sami u problemu omogućava da lakše izađemo na kraj sa stresom.

Proizvodi za vas

TOPI MASNOĆU
-67%
Posebna cijena 27,99 EUR(210,90kn) Standardna cijena 83,97 EUR(632,71kn)
Pogledajte proizvod