Kako sačuvati težinu nakon što ste smršavili

2.12.2013.

1. HRANITE SE ZDRAVO

Što je dijeta više drastična i sadrži više zabrana i ograničenja, veća je vjerojatnost da neće biti dugoročno uspješna. Takve dijete nije moguće držati u nedogled i u istom intenzitetu kao prije, pa kada završimo s njom počinjemo opet jesti kao prije i zbog pomanjkanja za vrijeme dijete, čak i više.

Dakle, najbolje je da se već za vrijeme mršavljenja hranite prema režimu kojeg ćete moći održavati dugoročno. Razmislite o svojim prehrambenim navikama i iz svojeg jelovnika prekrižite nezdrave namirnice, a uključite više povrća, voća, punozrnatih proizvoda, mahunarka... Takav režim prehrane neka postane dio vaše svakodnevice.

2. UBRZAJTE METABOLIZAM

Osim onog što jedemo za vrijeme zdravog održavanja tjelesne težine, važno je i kako jedemo. Za vaše tijelo će biti najbolje da prehranu organizirate u više manjih dnevnih obroka. Dan svakako započnite doručkom koji će vam dati energiju za cijeli dan. Tome neka slijedi prijepodnevni obrok, ručak, popodnevni obrok i ne prekasna večera. Tako ćete zajamčiti aktivnost i brzinu vašeg metabolizma.

S više manjih dnevnih obroka, umjesto jednog ili dva veća, spriječit ćete i napade gladi i posezanje za nezdravom hranom, što obično slijedi nakon toga.

3. IZBJEGAVAJTE ISKUŠENJA

Ako vam razne nezdrave grickalice nisu pri ruci, za njima nećete moći posegnuti u trenutku slabosti. Nema nikakve potrebe da doma držite zalihe keksa, čokolade ili litre sladoleda. Čak i ako imate namjeru pojesti samo malo, brzo se može dogoditi da ćete pojesti previše.

Ako si s vremena na vrijeme dozvolite kakvu slasticu, ne pretjerujte – čokoladu možete podijeliti i s nekim drugim, umjesto ogromne količine sladoleda priuštite si samo kuglicu,… Odlično rješenje je i da s vremena na vrijeme kakvu slasticu pripremite doma jer tako možete koristiti zdravije sastojke (punozrnato brašno, manje šećera).  

4. NABILDAJTE MIŠIĆE

Redovitom tjelesnom aktivnosti ćete ojačati svoje tijelo i time odlično ulagati u budućnost. Naime, mišići su glavni korisnici kalorija u našem tijelu, već u mirovanju potroše više kalorija nego masno tkivo. Isto tako, redovita tjelesna aktivnost smanjuje razinu kortizola, hormona koji čuva masti u tijelu.  

5. TJELESNU AKTIVNOST UKLJUČITE U SVOJE OBVEZE

Kada je to moguće, slobodne trenutke iskoristite za kretanje. Da li se u trgovinu udaljenu tek 100 m ili u posjet prijateljici, koja živi na drugoj strani grada, uvijek vozite autom? Radije pješačite ili vozite bicikl. Ako niste previše udaljeni od svojeg radnog mjesta, možete svakodnevno ići biciklom na posao.

6. OPUSTITE SE

Kada smo napeti i pod stresom, obično brže posežemo za nezdravom hranom i raznim grickalicama. Stres isto tako utječe na izlučivanje hormona kortizola koji je odgovoran za nakupljanje masti, nadasve na području trbuha. Zato ne zaboravite na svakodnevno opuštanje i odvojite vrijeme za sebe te ublažite posljedice stresa. Priuštite si i dovoljno sna, 7 do 8 sati dnevno.

7. JOŠ NEKOLIKO TRIKOVA …

  • Obroke planirajte unaprijed i u kupovinu odlazite s popisom kojeg se morate držati. Izbjegavajte nezdrave grickalice i, najvažnije, ne kupujte kada ste gladni.
  • Čak i kada niste doma, kada ste na poslu, na putu, … imajte sa sobom zdrav obrok – voće, oraščiće, … Tako, ako ćete biti gladni, automat sa sendvičima neće biti vaš prvi izbor.
  • Ako ste pozvani na piknik ili slavlje, iz kuće ne izlazite s potpuno praznim trbuhom. Ako doma pojedete kakvo voće, povrtnu juhu ili zdjelu salate, razne vas slastice neće primamiti.
  • Izbjegavajte tekuće kalorije – gazirana pića, sokove, isto tako ograničavajte unos alkohola.