Znate na koji način prepoloviti kalorije iz čokolade?

Zapravo ne znamo da li bismo prve osvajače Amerike kleli ili kovali u zvijezde. Pomislite samo što su nam sve donijeli: krumpir (čips, pomfrit) kukuruz (kokice, palenta) i – o da, kakao (čokoladu). Same kalorije i to takve kalorije o kojim lako postaneš ovisan. Ali nekad si možete i to priuštiti, a mi ćemo se pobrinuti za polovicu manje kalorija.

image

Ovisnost traje već 4 stoljeća

Čokoladu su nam donijeli iz Španije još prije 1550., što znači da je slatka ovisnost počela već prije 4 stoljeća.

Kad su joj još dodali šećer, u potpunosti nas osvojila

S dolaskom u Evropu čokoladi (kakau) su dodali šećer, zbog čega je postala popularna po cijeloj Evropi. Kad ju je Kristofor Kolumbo prvi put donio na španjolski dvor, nisu bili previše oduševljeni nad napitom – ili tako reći gorkom mlakom.

U jednoj tablici je čak 550 kalorija

Jedna mala tablica, teška 100 grama, ima oko 550 kalorija – od toga je skoro 60% kalorija iz šećera i 30% iz masnoća. To više-manje važi kako za tamnu tako i za mliječnu čokoladu. I samo pomislite kako brzo nestane takva tablica čokolade. Dok si rekao keks pa je nema.

Da bi si mogli lakše predstavljati koliko je 550 kalorija: to je preko ¼ energije koja je dnevno potrebna prosječnoj ženskoj osobi. To je na primjer toliko kalorija koliko bi ih pojeli za doručak.

Prosječna žena koja nije previše aktivna, ima dnevnu potrošnju energije oko 2000 kalorija (recimo Marija, koja ima oko 30-ak godina, visoka je 162 cm i ima 55 kg).

Mnoge studije potvrđuju da crna čokolada čuva srce i ožilje

Svakako bolji izbor od mliječne čokolade je tamna čokolada (s minimalno 70% kakaa). To znači da sadrži i bjelančevine i minerale (željezo, magnezij, kalij, bakar…) te fitonutrijente koji djeluju kao snažni antioksidanti (polifenoli, katehini i drugi).

Što to znači? Da štiti kardio-vaskularni sustav, da razbistri misli i poboljša raspoloženje. Upravo zbog tog zadnjeg tako brzo postanemo ovisni i teško joj odolimo.

Dakle, crna čokolada je ok, ali još uvijek ima mnogo kalorija!

I oprostite: jeste vi jedan od onih sretnika što mu uspije otvoriti čokoladu i pojesti samo 2 kockice i na nju zaista zaboraviti?

FatEliminator – za sve oni koji ne možete i ne želite odoliti čokoladi

Dakle ako teško odolite čokoladi, a svejedno želite napraviti nešto za svoju liniju, onda je FatEliminator dobar kompromis između umjerenošću i uživanju. Prirodnim učincima djeluju točno tamo gdje treba: blokira 28%* masti iz bilo kojeg obroka, uživajte u svojoj omiljenoj hrani bez osjećaja krivice!

To znači da naše tijelo tih masnoća i šećera iz hrane ne može upotrijebiti, zbog čega smo zapravo pojeli pola manje kalorije. Ajmo, otvorimo svi jednu čokoladu.