Kako nas naš dom čini neplodnima

Počnimo s činjenicom: sve je više parova koji imaju problema sa začećem. Prema zadnjim podacima svaki šesti par potraži zdravstvenu pomoć zbog problema sa začećem. Stručnjaci upozoravaju da uzrok nije samo biološki sat ili stres. Sve veći problem su takozvani remetioci hormona – kemikalije s kojima smo svaki dan u doticaju, a koje nam uzrokuju hormonsku neravnotežu. 

image

Hormoni ne mogu pravilno prenositi informacije po tijelu

Među najproblematičnijim kemikalijama su takozvani remetioci hormona koji remete normalno djelovanje hormona, a kod dugotrajne ispostavljenosti mogu uzrokovati brojne zdravstvene probleme. Osim neplodnosti, koju smo već spomenuli, uzrokuju i poremećaje pozornosti, promjene raspoloženja, izraziti predmenstrualni sindrom, ubrzano staranje, bolesti ženskih produktivnih organa, rak … Hormoni su prenosioci važnih informacija u tijelu zato ne iznenađuje činjenica da se poruši ravnoteža tijela ako dođe do poremećaja hormonske komunikacije. Tako je i s produktivnim organima koje ne dobiju pravih informacija kako bi trebali funkcionirati.

Zabrinjavajuća istina: Štetne kemikalije možemo naći u hrani, kozmetici, odjeći, plastici, namještaju, tepisima, posuđu …

Da li ste ikada pomislili s koliko umjetno proizvedenih kemikalija smo svakodnevno u doticaju? Sa stotinama! I koliko od njih je štetno za nas? Najjednostavniji odgovor bi bio – previše. Možemo ih pronaći u hrani, kozmetici, odjeći, plastici, namještaju, tepisima, posuđu …

Štetan utjecaj remetioca hormona potvrdila je i Svjetska zdravstvena organizacija koja posebno upozorava na štetan utjecaj remetioca hormona kod djece kod kojih se organi i tkiva još uvijek razvijaju. Posljedice smetnje djelovanja hormona tijekom razdoblju rasta i razvoja djeteta postaju vidljive tek nekoliko godina kasnije – između ostalog i u obliku neplodnosti.

Postoji rješenje: uklonite što više kemikalija iz vašega doma…

Prvo što možete učiniti kako bi smanjili utjecaj štetnih kemikalija na vaše tijelo je da smanjite ispostavljenost samih sebe tim kemikalijama. To od svakoga zahtjeva veću promjenu životnog stila, a prije svega načina prehrane. Također je dobrodošlo da uklonimo što više klasične kozmetike iz našeg doma.

Pobrinite se za ravnotežu hormona estrogena

Mehanizmi djelovanja remetioca hormona vrlo su kompleksni. Zajedničko obilježje svih je da u tijelu uzrokuju promjene količine nekih hormona - premalo ih je ili previše. Vratimo se problemu neplodnosti – remetioci hormona utječu i na to da se u tijelu poveća razina spolnog hormona estrogena zato ga je u tijelu previše. Kako se to očituje na zdravlju? Previsoke vrijednosti estrogena kod žena blokiraju ovulaciju, povezane su i s različitim bolestima odnosno poremećajima funkcija produktivnih organa (endometrioza, sindromom policističnih jajnika, miomi …). I upravo to je glavni uzrok brojnih neuspjelih pokušaja začeća.

Važno je napomenuti da previsok nivo estrogena utječe i na muškarce. Da, i muškarci imaju u svom tijelu hormon estrogen ali u manjim količinama. Estrogenska dominacija uzrokuje smanjenje libida, smetnje erekcije, povećanje prsi i smanjenju koncentraciju sjemenih stanica u sjemenskoj tekućini.

Zato je za bolju plodnost vrlo važno pobrinuti se za hormonsku ravnotežu. S tim ciljem smo prvi u Hrvatskoj oblikovali proizvod za regulaciju estrogena u tijelu - EstroLux. Sadrži vrhunsku kombinaciju prirodnih sastojaka koji podupiru ravnotežu spolnih hormona, a posebno estrogena: ekstrakt matičnjaka, smeđe morske alge, ružmarina, sojinih sjemenki, lana i cvjetova brokule te vitamin B6.