Kako možete zaštititi vaše dijete, čak i prije trudnoće?

Jeste li znali da se u SAD-u, obveznim dodatkom folne kiseline u proizvode od žitarica, od 1998. godine spasi prosječno 1.300 djece godišnje?

image

Zahvaljujući toj odluci u posljednjih 18 godina spriječeni su ozbiljni neurološki problemi ili čak i smrt kod više od 23 tisuće djece. Prema službenim podacima sve je niži broj djece rođene s različitim stupnjevima mentalnog ili fizičkog invaliditeta koji mogu biti uzroci poremećaja u razvoju, odnosno defekta neuralne cijevi kod fetusa. Upravo je ta cijev osnova za razvoj mozga i leđne moždine, a spomenute nepravilnosti povezane su s nedostatkom folne kiseline u majčinoj utrobi – i u velikoj se mjeri može izbjeći.

Svake godine u Europi pojavi se 5000 trudnoća s poremećajima razvoja neuralne cijevi fetusa koji, između ostalog, izaziva probleme u mozgu i lubanji. Za dojenčad, ali i njihove obitelji, ovo ima ozbiljne posljedice. Dodatan unos folne kiseline prije trudnoće i tijekom rane trudnoće uvelike može smanjiti rizik od pojave takvih poremećaja.

Procjenjuje se kako se u Hrvatskoj defekt neuralne cijevi javlja u 1 od svakih 1000 rođenih, zbog čega je uputno slijediti primjer SAD-a i folnu kiselinu dodati u određene namirnice. Dok se to ne dogodi, žene su te koje moraju voditi računa da unose preporučenu dnevnu količinu folne kiseline.

400 µg folne kiseline dnevno = do 70% niži rizik od defekta neuralne cijevi

Stručnjaci preporučuju unos 400 µg folne kiseline dnevno najmanje mjesec dana prije začeća te tijekom trudnoće i dojenja. Unos odgovarajuće količine folne kiseline prije trudnoće i tijekom prvog tromjesečja trudnoće može smanjiti rizik od defekta neuralne cijevi za do čak 70 posto. Žene koje planiraju trudnoću trebale bi znati da oralni kontraceptivi inhibiraju metabolizam folne kiseline - pa čak i nakon što ste prestali uzimati pilule, folne kiseline obično nema dovoljno u organizmu.

Stručnjaci stoga preporučuju da bi žene odmah nakon prekida uzimanja oralnih kontraceptiva trebale početi sustavno unositi više folne kiseline. Ne želimo vas plašiti, ali jedna od posljedica nedostatka folne kiseline mogu biti i spontani pobačaji.

Naravno, mnoge su trudnoće neplanirane, pa je preporučljivo da trudnice započnu s unosom folne kiseline čim saznaju radosnu vijest. Budući da je folna kiselina (ili vitamin B9) topiv u vodi, sav višak koje tijelo ne uspije iskoristiti izlučuje se iz tijela kroz urin ili izmet.

 

Kako uzimati dovoljnu količinu folne kiseline?

Namirnice koje sadrže mnogo folata (prirodni oblik folne kiseline) su zeleno lisnato povrće, zelena salata, brokula, cvjetača, šparoge, mahunarke (grah, grašak ...), avokado, cjelovite žitarice, naranča i cikla.

Međutim, uz današnji način prehrane koji uključuje mnoštvo procesuirane hrane teško je dobiti preporučenu količinu folne kiseline iz prirodnih izvora, jer:

  • hrana u supermarketima uglavnom se uvozi iz dalekih zemalja i danima stoji na policama, pa gubi većinu minerala, vitamina i drugih hranjivih tvari,
  • toplinska obrada uništava većinu folne kiseline,
  • ne jedemo potrebne količine (za potrebu pravilnog dnevnog unosa trebali bismo, primjerice, pojesti 6 srednje velikih naranči, 280 g zelene salate, 2 avokada srednje veličine).

Stručnjaci stoga preporučuju unos visokokvalitetnih dodataka prehrani koji zadovoljavaju preporučenu dnevnu količinu folne kiseline. Tijelo najbolje iskoristi onu folnu kiselinu koja je prirodnih izvora. 100% prirodna ALL IN A DAY folna kiselina dolazi iz prirodnih ekstrakta limunove kore.