Kako izaći na kraj sa stresom?

Civilizacijski napredak, intenzivniji životni tempo, prevelika očekivanja od svakog od nas, financijski problemi ili bolesti – sve ovo je dovelo do toga da smo u današnje vrijeme stalno pod stresom. To dovodi do povećane osjetljivosti, anksioznosti, brige o budućnosti i osjećaja da smo bespomoćni. Povrh svega, pojavljuju se i problemi sa nesanicom ili učestalim infekcijama.

image

Za Vas smo pripremili 10 praktičnih saveta, koji će Vam pomoći da pomognete sami sebe i omogućiti da ne izgubite bitku sa stresom.

Saznajte šta je uzrok Vašeg stresa

Da bi bili u mogućnosti da pobijedite stres, vrlo je važno da saznate koji je njegov uzrok. Poznavanje neprijatelja nam omogućava da dobro osmislimo napad i da ga lakše pobijedimo.

 

Otarasite se beskorisnog stresa

Moguće je izbjeći mnoge situacije koje uzrokuju psihičku tenziju. Dobra organizacija vrijemena i detaljno planiranje aktivnosti će vam omogućiti da izbjegnete stresnu žurbu i pružiće vam osjećaj kontrole nad situacijom. Važno je i da uživate u svakom uspijehu koji ste postigli, umjesto da neprekidno očekujete više od sebe.

 

Ne zaboravite na opuštanje i zabavu

Izuzetno je važno da svakog dana odvojite nešto vremena za opuštanje. To može biti vrijeme koje ćete provesti uživajući u dobroj knjizi, dugoj, prijatnoj kupki ili u slušanju omiljene glazbe.

 

Kontrolišite disanje

Ako osjećate kako gubite kontrolu u stresnoj situaciji – udahnite duboko, zadržite vazduh neko vrijeme u plućima i zatim polako izdahnite. Ponovite ovo nekoliko puta. Zahvaljujući ovakvom disanju, umirićete tijelo i pokazati mu da je situacija pod kontrolom, te da ne zahteva mobilizaciju i pripremu svih organa na boj.

 

Družite se sa prijateljima

Druženje nam pomaže da zaboravimo na svakodnevne probleme. Važno je imati nekoga, koga možete pitati za savjet i kome, za uzvrat, možete ponuditi svoj.

 

Ne zaboravite na osmijeh

Smeh umanjuje tenziju. Što se više smijete, izgledati ćete bolje u očima drugih!

 

Vježbajte

Dovoljno je da upražnjavate jednostavne oblike fizičke aktivnosti, poput vožnje bicikla ili trčanja, 2-3 puta nedeljno. Na ovaj način ćete drastično umanjiti osećaj tenzije. Fizički napor takođe dovodi do lučenja velike količine endorfina, a on nas čini srećnim i otpornim na stres.

 

Dovoljno spavajte

Primerna dužina sna je neophodna za svakodnevni oporavak tela. Kada smo nenaspavani, preosetljivi smo, razdražljivi i podložniji stresu. Kratke dremke preko dana takođe pomažu.

 

Mislite pozitivno

Ništa nije tako stresno kao preuveličavanje problema ili pesimistične misli. Optimizam umanjuje osećaj straha i dozvoljava nam da verujemo u svoje sposobnosti!

 

Jedite zdravo

U stresnim situacijama se često okrećemo nezdravoj hrani. Međutim, ona nam neće pomoći da umanjimo napetost. Samo će izazvati još više problema, recimo debljanje. Izbalansirana ishrana i redovni obroci čine da se osećamo bolje, zdravije i spremniji smo za boj sa svakodnevnim izazovima!

Proizvodi za vas

TOPI MASNOĆU
-67%
Posebna cijena 27,99 EUR(210,90kn) Standardna cijena 83,97 EUR(632,71kn)
Pogledajte proizvod