Kako da lakše podnesem menopauzu?

Tokom menopauze žensko telo prolazi kroz velike promene. Najviše se primećuju psihičke i fizičke promene – koža se menja, potkožno tkivo gubi svoju čvrstoću, promene raspoloženja su nagle, a pojavljuje se i depresija. Međutim, najveća metamorfoza se dešava unutar ženskog organizma.

image

Menopauza i ishrana

U menopauzi se ženski metabolizam dramatično menja. Iznenadna povećanja i smanjenja koncentracije estrogena dovode do promena, jer odašiljaju kontradiktorne signale unutar tela.

Pored uobičajenih simptoma, poput valunga, žene često navode i probleme sa telesnom težinom. Oni su posledica usporenja metabolizma, zbog čega telo teže sagoreva kalorije. Evo malih saveta, kako prilagoditi svoju ishranu i pomoći sebi:

 • Napravite novi raspored obroka – jedite 4-5 obroka dnevno, to će ubrzati Vaš metabolizam
 • Promenite prioritete – ostavite masti i ugljene hidrate po strani. Birajte meso sa malo masti, na primer ćuretinu. Jedite samo punozrnati hleb.
 • Pružite podršku svojoj koži – kladite se na prirodne antioksidanse! Možete ih pronaći u voću i povrću. Pomoćiće Vam da sačuvate mladolik i zategnut izgled svoje kože.
 • Ne zaboravite na svoje kosti – nedostatak estrogena izaziva slabljenje kostiju, stoga im je potrebna Vaša pažnja. Konzumirajte što više proizvoda bogatih kalcijumom – mlad sir ili mleko.
 • Zaštitite svoje srce – zamenite zasićene masnoće nezasićenim – najbolje omega-3! Njima je bogata riba, pre svega losos i skuša. One će zaštititi Vaš kardiovaskularni sistem i smanjiti nivo holesterola.
 • Ne zaboravite na svoje pamćenje – i Vašem mozgu je potrebna adekvatna ishrana. B vitamin mu je neophodan! Uvedite orašaste plodove i semenke u svoj svakodnevni jelovnik.
 • Pregrupišite mikroelemente – koristite manje soli, krvni pritisak je zbog nje viši. Jedite puno paradajza i banana – bogati su kalijumom, koji je dragocen za telo. Smanjite unos kafe – ona dovodi do gubitka magnezijuma.
 • Borba sa valunzima – ne koristite ljute začine – oni šire krvne sudove i izazivaju »napade vrućine«. Konzumirajte obroke sa sojom – ona sadrži supstance slične estrogenu, pa može ublažiti tegobe tokom menopauze.

Dobro osmišljena ishrana će Vam pomoći ne samo da držite svoju težinu pod kontrolom, već i da zaštitite svoj organizam od osteoporoze i bolesti srca. Pomoćiće Vam i da se bolje osećate.

Šta još mogu da učinim?

Svi znaju da kretanje znači zdravlje. Svaka vrsta vežbe ili bavljenja sportom će Vam pomoći da se otarasite »crnih oblaka« menopauze. Poboljšaće Vaše raspoloženje, doneti kiseonik Vašem mozgu, aktivirati Vaše mišiće i povećati prokrvljenost celog tela. Štaviše, možda ćete upoznati i druge žene koje dele Vaše probleme. Sve što treba da uradite je da redovno obilazite fitnes centar.

Niste sigurni koju vrstu aktivnosti da izaberete? Evo nekoliko predloga:

 • Mnogi fitnes centri nude širok izbor aktivnosti – pilates, rastezanje ili jogu. Profesionalni treneri će Vam rado pomoći da izaberete pravu za sebe.
 • Izbegavajte vežbe koje opterećuju Vaše zglobove i kičmu – oni su već oslabljeni zbog niskog nivoa estrogena. Zbog ovoga Vam ne preporučujemo stepning ili trčanje na traci. Međutim, vežbe sa tegovima će Vam pomoći da ojačate mišiće i na taj način pomognete svojim kostima.
 • Ne paničite ako nemate mogućnosti da idete u fitnes centar. Mnoge vežbe možete naći na internetu i upražnjavati ih kod kuće.
 • Čak je i obična šetnja ili sve popularnije nordijsko hodanje odličan način da ostanete u formi.

Proizvodi za vas

TOPI MASNOĆU
-67%
Posebna cijena 27,99 EUR Standardna cijena 83,97 EUR
Pogledajte proizvod