Kada 99 kalorija DEBLJA VIŠE od 137 kalorija

Kada se radi o kalorijama koje se pretvaraju u višak kilograma, matematika se brzo okrene na glavu. O tome odlučuju kvaliteta i kombinacija sastojaka. Ako pojedete 20 grama čokolade, koja sadrži 99 kalorija, prije ćete se udebljati nego da pojedete 20 grama badema koji sadrže 137 kalorija. Kako je to moguće? 

image

Ako pogledamo na to iz matematičke perspektive, 1 gram masnoća ima 9 kalorija, 1 gram ugljikohidrata 4 kalorije te 1 gram bjelančevina također 4 kalorije.
Po toj logici bi trebali, ako želimo smršaviti, napraviti izračun svih kalorija koje dnevno unesemo i paziti da ga ne prekoračimo. Mogli bi cijeli dan jesti slatkiše, no bitno bi bilo jedino to da ne pređemo limit zacrtanih kalorija.
No, nažalost takva se matematika našem tijelu jednostavno ne sviđa.

Dr. David Ludwig, profesor pedijatrije i endokrinolog na Harvard Medical School naglašava, da ima osim bioloških učinaka, kao što su genetika, tjelesna aktivnost, količina spavanja i stres, ulogu u odlučivanju vrijednosti unesenih namirnica i hormon inzulin. On razlaže da inzulin ima veoma važnu ulogu u tome dali ćemo biti pretili ili mršavi.

Kako djeluje inzulin?

Prema dr. Ludwigu, prehrana bogata rafiniranim šećerima i prerađenim ugljikohidratima uzrokuje ekspresno pretvaranje kalorija u masne stanice. Hormon inzulin je odgovoran za razinu glukoze (šećera) u krvi, koja tijelu osigurava energiju. Ako je glukoze u krvi previše, tijelo ju počne spremati – i brzo ju pospremi u masno tkivo kao rezervu. Tako se glukoza u krvi opet snizi, što je znak mozgu da mu ponovno treba nova energija. Mozak tada javlja da smo gladni. Sve se to obično odvija u manje od dva sata.

Ako pojedete pločicu čokolade, dogodit će se...

Tipična reakcija tijela kada pojedemo namirnicu punu jednostavnih ugljikohidrata, kao što je pločica čokolade, i unesemo u sebe jednostavne šećere, razina inzulina odmah se poveća.
Tada počnemo osjećati glad i masne stanice se krenu skupljati na kritičnim dijelovima našeg tijela. Rješenje je hrana koja pomaže pri reguliranje razine hormona inzulina.

Šaka badema, koje smo gore spomenuli, sadrži više kalorija od čokolade, no ne uzrokuje brzo spremanje masnoća na kritičnim dijelovima, niti ne uzrokuje dodatnu glad.
Bademi sadrže zdrave i korisne nezasićene masne kiseline, koje tijelu daju energiju bez nepotrebnog podizanja razine inzulina i tako održavaju sitost duže vremena.

 

Slimmium BootBurn Intensive sadrži ekstrakt zelene kave koji omogućuje da tijelo za energiju koristi zalihe masnoća. Također ubrzava metabolizam, što znači da, ako zbog ubrzanog načina života, ne možete u potpunosti promjeniti način prehrane, i dalje ćete mršaviti. Čak i ako nemate vremena za intenzivno vježbanje. 

Proizvodi za vas

TOPI MASNOĆU
-67%
Posebna cijena 27,99 EUR(210,90kn) Standardna cijena 83,97 EUR(632,71kn)
Pogledajte proizvod