Joga za zdravu jetru

Joga je odlična vježba koja ima povoljan učinak kod raznih zdravstvenih problema, odnosno bolesti. Uz to nam pomaže da se osjećamo bolje, te uspostavlja vezu i ravnotežu između tijela i duha.

image

POLOŽAJ MAČKE

Postavite se na sve 4, u položaj stola. Ruke su na podu, paralelno s ramenima, a noge pogrčene paralelno s bokovima. Pogled je uperen u pod. Udahom pustite da se trbuh spusti prema dolje, a kralježnicu podignite prema gore. Ramena i koljena ne dizati. Istegnite i podignite savijenu kralježnicu kao što to rade mačke. Izdahom se vratite nazad u položaj stola. Vježbu ponovite 5 puta.

image

POLOŽAJ KOBRE

Legnite na pod s dlanovima ispred ramena, čelom na prostirki, ispruženim nogama, spojenim stopalima i laktovima uz tijelo. Pritisnite gornju stranu stopala, bedra i stidnu kost čvrsto na tlo. Uz udah podignite gornji dio tijela, ali samo toliko da je stidna kost na tlu. Noge su čvrsto na tlu. Lopatice nježno spojite, prsni koš nagnite naprijed i podignite leđa malo unatrag. Zadržite položaj 15 - 30 min lagano dišući te izađite iz položaja izdahom.

image

SJEDEĆI ZASUK TRUPA

Sjednite ravno, skvrčite lijevu nogu, a desnu istegnite. Skvrčenu nogu prekrižite kroz istegnutu. Pobrinite se da stopalo bude na tlu i mišići istegnute noge napeti. Kada udahnete, kralježnicu još više izravnajte prema gore. Kod izdaha se lagano zasukajte u lijevu stranu. Lijevu ruku položite na tla. Na taj način će biti potpora kralježnici. Prednju podlakticu nježno pritisnite na vanjsku stranu prednjeg koljena. Svakim udahom izravnajte kralježnicu kao da idete gore prema nebu, a sa svakim izdahom nježno povećajte zasuk. Napravite 5 udaha i izdaha. Vježbu ponovite i na drugoj strani.

image

STOJEĆI PRETKLON U ŠIROKOM RASKORAKU

Postavite se u širok raskorak i palce zasukajte prema nutra. U izdahu se sagnite prema naprijed, tako da je vaš trup paralelan sa podom.Dlanove položite na tla. Pobrinite se da budu paralelni sa ramenima. Kod udaha rastegnite kralježnicu i to prema naprijed. Izdahom se nagnite sa kukovima prema naprijed, protiv podu,da ne opterećujete kralježnicu. Vrh glave povučete prema podu i stražnjicu podignite prema gore. U položaju ostanite 30 sek. do 1 min; a zatim pažljivo i polako podignite kukove.