Joga za vrijeme menstruacije

2.12.2013.

Za vrijeme menstruacije put energije i krvi okreće se prema dolje jer se tijelo tada čisti. Ako prakticirate inverzije, odnosno obrnute položaje (svijeća, stoj na glavi, okrećete prirodni tok i tako ometate ispuštanje toksina iz tijela. Izvođenjem inverzija krv zastaje u tijelu i neke tvrdnje nam kažu da se zbog toga može povećati opasnost od nastanka cista i polipa. Zato zdjelicu ne okrećite prema gore, jer će se dogoditi sličan učinak.

KAKVE VJEŽBE SE PREPORUČAJU

Podignite samo noge, a zdjelicu i kralježnicu ostavite ležati na podu. Izbjegavajte intenzivno napinjanje trbuha, odnosno takve vježbe izvodite vrlo polako i nježno. Primjer takve vježbe je vatreni dah", kada trup podižete i stojite na rukama i stopalima te brzo dišete preko trbušne dijafragme, što je veliki napor za tijelo. Taj položaj možete sada izvesti samo blažim i sporijim disanjem. Omogućite tijelu prirodno čišćenje i izbjegavajte položaje poput:

  •  vrane (Bakasana),
  • svijeće s podrškom (Salamba Sarvangasana),
  • stoja na rukama (Adho Mukha Vriksasana),
  • pluga (Halasana),
  • škorpiona (Vrschikasana), odnosno bilo koju vježbu koja podiže zdjelicu u zrak i uzrokuje neprirodno izlučivanje krvi iz tijela.

No, to ne znači da se joge morate potpuno odreći za vrijeme menstruacije. Mnogi položaji su korisni i ublažavaju menstrualne grčeve:

1. DJEČJI POLOŽAJ (GARBHASANA) 

Ublažava menstrualne grčeve i opušta kralježnicu. Sjednite na koljena, čelo položite na tlo i ruke uz tijelo. Opušteni ostanite u položaju koliko dugo vam srce želi.

2. POLOŽAJ DEVE (USTRASANA)

Taj položaj opušta napetost u trbuhu i reproduktivnim organima. Klečite na koljenima, nagnite se natrag tako da primite gležnjeve ili pete. I glavu nagnite natrag prema petama i ostanite u položaju najmanje pet udisaja i izdisaja.

3. UVRTANJE U SJEDEĆEM POLOŽAJU (ARDH AMATSJENDRASANA)

Sjednite i savinite lijevu nogu i prekrižite ju preko druge, koja je ispružena. Stopalo je čvrsto na tlu, mišići istegnuti, noge napete. Savinutu nogu primite nasuprotnom rukom i pri udisaju istegnite kralježnicu prema gore. Lijevu ruku naslonite na tlo iza stražnjice. Pri izdisaju se okrenite na stranu, u lijevi smjer. Svakim udisajem još se jače izravnajte i izdisajem okrenite. Napravite deset udisaja i izdisaja i polako se vratite u sjedeći položaj te ponovite položaj na drugoj strani.

4. ŽABA (BHEKASANA)

Legnite na trbuh, noge ispružite prema natrag. Stopala su na podu. Pri udisaju istegnite kralježnicu i postavite gornji dio tijela uspravno, poduprite se podlakticama. Lakti poravnani s ramenima tvore pravi kut. Pri udisaju savinite jednu nogu te se gornjim dijelom kralježnice istegnite prema gore i natrag. Rukom uhvatite stopalo iste strane. Izdahnite i okrenite rame prema unutra da lakat gleda prema gore i natrag. Okrenite rame prema unutra i položite ruku na stopalo. Stopalo nježno gurajte prema dolje dokle se osjećate udobno, u suprotnom prestanite. Ponovite vježbu na drugoj strani.

KAKO SE RIJEŠITI MENSTRUALNIH BOLOVA

Menstrualnih grčeva i napetosti za vrijeme onih dana možete  se riješiti i odgovarajućom prehranom. Za vrijeme menstruacije konzumirajte što više

  • antioksidanata
  • tamnoplavih namirnica
  • aminokiselina
  • korijenja koje utječe na razinu hormona
  • matične mliječi