Joga za vreme menstruacije

Mnoge žene koje redovno vežbaju jogu zanima, da li je njeno upražnjavanje tokom menstruacije dobar izbor fizičke aktivnosti. Odgovor je – izvođenje vežbi tada nije potrebno prekinuti. Međutim, preporučuje se izbegavanje određenih položaja.

image

Tokom menstruacije se protok energije i krvi usmerava naniže, jer se telo tada čisti. Ukoliko praktikujete izvođenje inverzija, odnosno obrnutih položaja (sveća, stoj na glavi...), time ometate prirodni tok krvi i oslobađanje toksina iz tela. Izvođenje inverzija omogućava zaostajanje krvi u telu i postoje tvrdnje, da se zbog toga može povećati opasnost od razvoja cista i polipa. Zato karlicu ne okrećite naviše, jer će doći do sličnog efekta.

KOJE VEŽBE SE PREPORUČUJU

Dižite samo noge, a kičmu i karlicu ostavite na podlozi. Izbegavajte intenzivno napinjanje stomaka, odnosno takve vežbe izvodite lagano i nežno. Primer takve vežbe je »vatreni dah«, tokom koje trup podižete i stojite na rukama i stopalima i brzo dišete koristeći trbušnu dijafragmu, što našem telu predstavlja veliki napor. Taj položaj i tokom menstruacije možete izvoditi, ali uz blaže i sporije disanje. Omogućite telu prirodno čišćenje i izbegavajte položaje poput:

  • Vrane (bakasana)
  • Sveće sa drškom (salamba sarvangasana)
  • Stoja na rukama (adho mukha vriksasana)
  • Pluga (halasana)
  • Škorpije (vrschikasana), odnosno bilo koju vežbu tokom koje se podiže karlica i koja dovodi do neprirodnog protoka krvi kroz telo.

No, to ne znači da se morate joge potpuno odreći tokom menstruacije. Mnogi položaji su korisni i ublažavaju menstrualne grčeve:

DEČJI POLOŽAJ (GARBHASANA)

Ublažava menstrualne grčeve i opušta kičmu. Sedite na kolena, čelo položite na tlo i ruke opustite uz telo. Opušteni ostanite u položaju koliko god želite.

POLOŽAJ KAMILE (USTRASANA)

Taj položaj opušta napetost u trbuhu i reproduktivnim organima. Klečite na kolenima i nagnite se nazad tako da se uhvatite za gležnje ili pete. Glavu takođe nagnite nazad, prema petama, i ostanite u ovom položaju tokom najmanje pet udiha i izdiha.

ROTACIJA U SEDEĆEM POLOŽAJU (ARDH AMATSJENDRASANA)

Sedite i savijte levu nogu i prekrstite je preko desne, koja je ispružena. Stopalom ste čvrsto na podlozi, mišići su istegnuti, noge napete. Savijenu nogu uhvatite suprotnom rukom i pri udihu istegnite kičmu naviše. Levu ruku naslonite na tlo iza zadnjice. Pri izdihu se okrenite u stranu, u levo. Svakim udihom se još jače izravnajte, a izdihom okrenite. Napravite deset udiha i izdiha i polako se vratite u sedeći položaj, te ponovite vežbu na drugoj strani.

ŽABA (BHEKASANA)

Lezite na stomak, noge ispružite unazad. Stopala su na podu. Pri udihu, istegnite kičmu i postavite trup uspravno, podupirite se podlakticama. Laktovi sa ramenima čine prav ugao. Tokom udiha savijte jednu nogu i istegnite je prema gore i nazad, zajedno sa gornjim delom kičme. Rukom obuhvatite stopalo iste strane. Izdahnite i okrenite rame prema unutra, tako da lakat gleda naviše i unazad. Okrenite rame prema unutra i položite ruku na stopalo. Stopalo nežno potiskujte naniže, dokle god se osećate udobno. U suprotnom prestanite sa vežbom. Ponovite vežbu na drugoj strani.

 

KAKO SE OSLOBODITI MENSTRUALNIH BOLOVA

Za vreme onih dana se menstrualnih grčeva i napetosti možete rešiti i primenom odgovarajuće ishrane. Tokom menstruacije konzumirajte što više

  • Antioksidanasa
  • Namirnica tamno plave boje
  • Aminokiselina
  • Korenastih plodova, koji utiču na nivo hormona
  • Matičnog mleča

Proizvodi za vas

TOPI MASNOĆU
-67%
Posebna cijena 27,99 EUR(210,90kn) Standardna cijena 83,97 EUR(632,71kn)
Pogledajte proizvod