Jedite u duginim bojama

Da li ste se ikada zapitali što voću i povrću daje cijeli spektar boja? Zašto je mrkva crvena, brusnica plavo - ljubičasta, a naranča narančasta?

Prirodna boja voća i povrća nije dekoracija na tanjuru i doživljaj za oči, već pozitivno djeluje na zdravlje našeg organizma, ali i na našu psihu.

image

CRVENA BOJA VOĆA I POVRĆA

Crveni biljni pigmenti karotenoidi su snažni antioksidanti koji se nalazi u rajčici, paprici, malini, višnji, jagodama, trešnji. Oni neutraliziraju štetne slobodne radikale i štite nas od kancerogenih oboljenja. Crveno voće i povrće snižava kolesterol, potiče krv i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Crvena boja potiče na aktivnost i stvaralaštvo.

NARANČASTA I ŽUTA BOJA VOĆA I POVRĆA

Narančasta boja jača imunološki sustav, štiti od štetnih UV zraka i srčanog udara. Boja se nalazi u mrkvi, naranči, ananasu, bundevi, breskvi, kruškama i jabukama. Narančasto voće pogoduje zdravlju naše kože, usporava proces starenja, jača živce i djeluje protiv depresije. Žuta boja u voću i povrću pogoduje koncentraciji i razmišljanju.

ZELENA BOJA VOĆA I POVRĆA

Ne veli se bez razloga da ćete unosom zelenog voća i povrća biti snažni kao Popaj ili Hulk. Naime, zelena boja u brokuli, špinatu, grašku, zelju, kelju, jabukama i kruškama štiti od kancerogenih oboljenja, jača imunološki sustav, smanjuje upalne procese, djeluje na psihu, smiruje i opušta. Zbog folne kiseline koja je važna za rast i regeneraciju stanica, preporuča se trudnicama jer zelena boja voća i povrća potiče zdrav i pravilan razvoj živčanog sustava kod fetusa.

LJUBIČASTA, PLAVA, CRNA I BIJELA BOJA VOĆA I POVRĆA

Ljubičaste i plave vrste voća i povrća su snažni antioksidanti. Snizuju kolesterol i krvni tlak, potiču protok krvi i funkciju kapilara te smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Djeluju antibakterijsko i protuupalno. Patlidžani, grožđe, borovnice, smokve, šljive osim biljnih pigmenata sadrže i bioflavonoide koji imaju brojne učinke na naše zdravlje. Bijelo povrće, kao što je češnjak prirodni je antibiotik smanjuje krvni tlak. Ljubičasta boja opušta te stvara unutarnju ravnotežu.

Imajte na umu da u svakom obroku trebaju biti zastupljene barem 4 boje.

Proizvodi za vas

TOPI MASNOĆU
-67%
Posebna cijena 27,99 EUR(210,90kn) Standardna cijena 83,97 EUR(632,71kn)
Pogledajte proizvod