Je li zdrava prehrana luksuz?

Trenutni trendovi u prehrani je prirodna i neprerađena hrana. Međutim, u vrijeme divljeg kapitalizma, kada je za tvrtke bitan jedino profit, a ne nužno i kvaliteta, suočeni smo sa namirnicama upitne kvalitete. Što možemo učiniti? Kakvi su troškovi i koja je dostupnost zdrave hrane? Saznajte u nastavku.

image

Zdrava hrana ne mora predstavljati luksuz. Postoji dovoljan broj rješenja kako da jedete zdravo s niskim proračunom:

  • Kupovina direktno od sigurnih poljoprivrednika. U selima u blizini gradova mogu se naći poljoprivrednici od kojih možete kupiti proizvod koji su mnogo zdraviji, a često mnogo jeftiniji od onih u dućanima. Možete kupiti voće, povrće, mliječne proizvode, jaja, pa  čak i meso po mnogo nižoj cijeni.
  • Konzervirajte hranu. Od proljeća do jeseni možete raditi na konzerviranju hrane. U sezoni je hrana jeftinija, a ponuda je bolja. Pripremiti možete: džemove, gulaš, ribu u maslinovom ulju….Kupite bobičasto voće i zamrznite ga, kupite tikvice, poriluk, orašaste plodove, ciklu, celer, mrkvu te ih pohranite na balkonu ili podrumu.
  • Planirajte svoju prehranu i jedite zdravo. Možete uspostaviti tjedni proračun, napravite popis namirnica i provjerite trgovine koje nude popuste na određene namirnice. Hranu odaberite ovisno o njezinoj kakvoći: kupite hranu koja je bogata hranjivim tvarima. Prerađena prehrana je često skupa, a može dovesti do gubitka hranjivih tvari dodavanjem aditiva.
  • Odbacite opsesiju za kupnjom velike količine hrane. U posljednje vrijeme je navika da se kupuje u izobilju. Bolje je da se hrana analizira prema kalorijama, a time će na dobitku biti vaš novčanik.
  • Zimi ne bježite od smrznutog voća i povrća. Ono košta skora duplo jeftinije od voća i povrća koje nam je dostupno svježe, a ne treba im puno vremena za pripremu.