Ishrana u bojama duge

Da li ste se ikada zapitali šta je to što voću i povrću daje celi spektar boja? Zašto je šargarepa crvenkasta, brusnica plavo-ljubičasta a narandža narandžasta?

image

Prirodna boja voća i povrća nije samo dekor na tanjiru i uživanje za oči, već pozitivno deluje na zdravlje našeg organizma, ali i na našu psihu.

 

VOĆE I POVRĆE CRVENE BOJE

 Crveni biljni pigmenti – karotenoidi – su snažni antioksidansi koji se nalaze u paradajzu, paprici, malinama, višnjama, jagodama i trešnjama. Oni neutralizuju štetne slobodne radikale i štite nas od malignih oboljenja. Crveno voće i povrće snižava holesterol, podstiče cirkulaciju i smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Crvena boja podstiče našu aktivnost i kreativnost.

 

VOĆE I POVRĆE NARANDŽASTE I ŽUTE BOJE

Narandžasta boja jača imuni sistem, štiti od štetnih UV zraka i srčanog udara. Ova boja se nalazi u šargarepi, narandži, ananasu, bundevi, breskvi, kruškama i jabukama. Narandžasto voće pomaže zdravlju naše kože, usporava proces starenja, jača živce i deluje protiv depresije. Žuta boja u voću i povrću pozitivno utiče na koncentraciju i mišljenje.

 

VOĆE I POVRĆE ZELENE BOJE

Ne kažu bez razloga da će vas konzumiranje zelenog voća i povrća učiniti snažnim poput Popaja ili Hulka. Naime, zelena boja u brokoliju, spanaću, grašku, kelju, zelju, jabukama i kruškama nas štiti od malignih oboljenja, jača imuni sistem, ublažava upalne procese, deluje na psihu, smiruje i opušta. Zbog folne kiseline koja je važna za rast i obnavljanje ćelija se ovo voće i povrće preporučuje trudnicama jer njegova zelena boja podstiče zdrav i pravilan razvoj nervnog sistema kod fetusa.

 

VOĆE I POVRĆE LJUBIČASTE, PLAVE, CRNE I BELE BOJE

 Ljubičaste i plave vrste voća i povrća su snažni antioksidansi. Snižavaju holesterol i krvni pritisak, podstiču protok krvi i funkcionisanje kapilara i smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Deluju antibakterijski i protivupalno. Patlidžani, grožđe, borovnice, smokve, šljive pored biljnih pigmenata sadrže i bioflavonoide, koji imaju višestruke efekte na naše zdravlje. Belo povrće, kao što je beli luk, prirodni je antibiotik i snižava krvni pritisak. Ljubičasta boja opušta i pomaže dostizanju unutrašnje ravnoteže.

 

Imajte na umu da bi trebalo u svakom obroku imati zastupljene barem četiri boje.

Proizvodi za vas

TOPI MASNOĆU
-67%
Posebna cijena 27,99 EUR(210,90kn) Standardna cijena 83,97 EUR(632,71kn)
Pogledajte proizvod