Imuni sistem - vojska spasa

Zamislite svoj imuni sistem kao privatnu vojsku koja Vaše telo brani od napada uljeza, kao što su bakterije i virusi, od infekcija i nekih oblika raka. Naš imuni sistem ume da »nanjuši« i pronađe infekciju u telu, reagujući na hemijski »miris« koji emituje bakterija. Ovo znači da ćelije imuniteta njuše bakterije, poput psa tragača, i eliminišu ih. Međutim, kao i bilo koji drugi sistem u našem telu, i imuni sistem može oslabiti i izgubiti bitku. Da bi naša vojska uvek bila u stanju pripravnosti, potrebno je da se držite nekih pravila:

image

1.  HRANITE SE ISPRAVNO

Ovo u teoriji zvuči jednostavno, međutim sprovesti ideju pravilne i zdrave ishrane u praksi nije tako lako. Konzumirati odgovarajuće namirnice kada smo gladni se ponekad čini potpuno nemogućim. Nezdrave opcije nas dovode u iskušenje i lakše je ići linijom manjeg otpora, kada je reč o hrani. Niko nas ne uči zdravoj ishrani, to je ono što tokom života moramo otkriti i naučiti sami. Svaki pojedinac je prepušten sam sebi po pitanju ovog odgovornog zadatka, koji vodi zdravom životu.

Istraživanja sprovedena na Univerzitetu Severne Karoline, u Chapel Hill School of Medicine, su pokazala da gojaznost sprečava normalno funkcionisanje imunog sistema i povećava osetljivost na infekcije. Jednako važno kao i koliko jedete je – šta jedete. Neke hranljive namirnice će ojačati Vaš imunitet i pobrinuti se da ostanete zdravi.

  • Vitamin C nalazimo u svežem voću i povrću i uvek nam je na dohvat ruke
  • Vitamin E možemo naći u orašastim plodovima, žitaricama i belom luku. Zato, umesto čipsa, grickajte bademe.
  • Hrana bogata cinkom je pasulj, ćuretina, školjke, rakovi i govedina
  • Selen se nalazi u piletini, tuni, jajima, semenkama suncokreta, smeđem pirinču
  • Karotenoidi su prisutni u šargarepi i slatkom krompiru
  • Omega-3 masne kiseline možemo naći u orašastim plodovima, lososu, tuni, skuši, lanenom ulju

 

Brokoli, kelj pupčar, karfiol i kupus mogu inhibirati rast rakavih ćelija i podstaknuti proizvodnju određenih komponenti imunog sistema. Ispostavilo se da su mame bile u pravu, kada su govorile da moramo da jedemo brokoli!

 

2. POLJUPCEM OJAČAJTE IMUNITET

Dobro je znati da ljubljene može biti prevencija za nastanak različitih virusnih infekcija. Dakle, osim zdrave hrane, čaja i vitaminskih suplemenata, praktikujte i ljubljenje! U pljuvačci partnera nalaze se bakterije koje podstiču stvaranje antitela i jačaju imunitet. Možda niste znali, ali, ljubljenje olakšava disanje, čak i kada je nos zapušen.

 

3. MASAŽA

Hormoni stresa – adrenalin i kortizol – mogu oslabiti imunitet. Dokazano je da 20-minutna masaža snižava nivo hormona stresa, kortizola, koji škodi imunom sistemu. Takođe, masaža poboljšava kvalitet sna, što je značajno za jačanje imuniteta, regulaciju krvnog pritiska i ublažavanje simptoma hroničnih bolesti i upala. Nakon relaks masaže, povećaće se broj belih krvnih zrnaca koji predstavljaju štit imuniteta. Ako još niste probali masažu, vreme je da to učinite.

Proizvodi za vas

TOPI MASNOĆU
-67%
Posebna cijena 27,99 EUR(210,90kn) Standardna cijena 83,97 EUR(632,71kn)
Pogledajte proizvod