10 načina kako zdravu hranu učiniti djeci zabavnom

Dobro vam je poznato koje su prednosti zdrave hrane i kakve učinke ima na vaše zdravlje i zdravlje vašeg djeteta. Djeca mogu biti jako izbirljiva kada je riječ o hrani i teško ih je uvjeriti da jedu nešto što zapravo ne žele ili im ne izgleda dobro. Dakle, kako natjerati vaše dijete da jede zdravo i usvoji zdrave prehrambene navike?

image

 

1. Stavite povez preko djetetovih očiju i ponudite mu grožđice, suhe jabuke, mrkvu, orašate plodove, sir, itd. Neka kroz igru pogađa o kojim namirnicama je riječ.

2. Obavljajte kupnju namirnica zajedno s djetetom. Pružite mu mogućnost da samo izabere zdrav doručak ili namirnice koje bi  željelo vidjeti na svom tanjuru, umjesto slatkiša i brze hrane.

3. Djeca u školi ne dobivaju puno zdravih opcija, stoga doručak mora biti šaren i zabavan. Igrajte se s hranom, napravite '' lice'' od hrane, mrkvu za uši, nariban sir za kosu, maslinu za nos...Budite kreativni i dopustite djetetu da dizajnira hranu. Pritom ćete se zabaviti, a djetetu priuštiti zdrav i ukusan obrok.

4. Pripremite večeru punu zdravih namirnica te kreirajte igru u kojoj će probati što više voća i povrća.  

5. Povrće, osobito ono svježe, učestali je član dječje liste NEĆU! Smoothie je odličan način da ''prošvercate'' špinat, mrkvu, kelj, grašak, a da vaše dijete neće biti ni svjesno da je popilo nešto zeleno i zdravo.

6. Učite svoje dijete o vitaminima i mineralima, te kakav je njihov utjecaj na tijelo. Sjećate li se onog francuskog crtića Moje tijelo? Crtić koji je većini osigurao petice iz Biologije i na zabavan način prikazao kako funkcionira naše tijelo? Pogledajte ga zajedno s djetetom.

7. Napravite popis zdravih namirnica i stavite ih na hladnjak. Naka vaše dijete vidi što konzumira i neka stavi zvjezdicu na hranu koju je konzumirao.

8. Eliminiranje slatkiša iz prehrane samo će još više izraziti želju za slatkim i stvoriti određeni bunt kod djeteta. Umjereni unos pomno biranih slatkiša neće naštetiti zdravlju vašeg djeteta.

9. Neka hladnjak uvijek bude pun voća, povrća i žitarica, jer ćete tako potaknuti dijete da jede i misli zdravo.

10. Djeca u mnogočemu emitiraju odrasle, stoga, ako ćete vi jesti zdravo, vjerojatno ćete potaknuti i svoje dijete da jede hranu koja nije tolko primamljiva. Nabolje vrijeme za učenje je dok si  mlad, stoga, odvojite vrijeme za svoje dijete kako bi ga naučili birati zdrave namirnice.

Naš prijedlog za dječji smoothie:

  • 1 šalica mlijeka
  • 1 banana
  • 1 žlica meda
  • 1 šalica svježeg očišćenog špinata
  • 1/2 šalice svježeg graška
  • 1/4 šalice jogurta

Sve sastojke izmiksajte u blenderu oko 2 minute i poslužite svom mališanu.