Hrana od koje starimo

Hrana nam pruža energiju, utječe na naše raspoloženje, no ukoliko biramo pogrešne namirnice, one nas mogu usporiti, utjecati na naše raspoloženje, učini nas starijima i umornima. Ljepota dolazi iznutra, a tajna dobrog izgleda krije se u zdravim namirnicama.

image

1. Gazirana pića

Gazirana i energetska pića, pa čak i aromatizirana voda, sadrže velike količine šećera. Takva pića, osim što su opasna po zdravlju, utječu na brže starenje stanica kože i njen cjelokupni izgled.

2. Alkoholna pića

Osim zdravlja, štetna su i za kožu jer je isušuju, a u kombinaciji sa slanom hranom uzrokuju tamne krugove ispod očiju.

3. Cigarete

Organizmu oduzimaju vitamin C koji je ključni u proizvodnji kolagena, ali i u održavanju zdrave kože i kose. Izgled kože kod pušača su ''šuplji'' obrazi te bore iznad gornje usnice te vanjskih kuteva očiju.

3. Pržena hrana

Pokušajte ograničiti unos pržene hrane. Njezino prekomjerno konzumiranjem može dovesti do gomilanja masnih naslaga na zidovima arterija što dovodi do starenja. Takva hrana može dovesti i do stvaranje akni i bubuljica.

4. Crveno meso

Iako crveno meso sadrži visok nivo životinjskog proteina koji je neophodan za zdravlje, prekomjernim konzumiranjem ima negativan utjecaj na stvaranje kolagena, obnavljanja stanica te smanjuje elastičnost kože.

5. Sol

Osim što je neizostavan sastojak svakog kućanstva, u prevelikim količinama ubrzava starenje. Ne preporuča se uzimanje više od 3 grama soli dnevno.

6. Šećer

Brojna istraživanja su potvrdila da šećer skraćuje život, zbog čega ga i nazivaju ''tihom ubojicom''. Od svih namirnica, šećer najviše ubrzava starenje. Višak šećera je povezan s procesom glikacije, prilikom se molekule šećera vežu s molekulama proteina i dovode do naborane  i ''zgužvane'' kože.

Koja će hrana zaustaviti starenje?

Kolagen je prirodan protein koji se nalazi u našoj koži i zaslužan je za njezinu čvrstoću i elastičnost. Kako starimo, proizvodnja kolagena se smanjuje i na licu nastaju bore.

Crvena naranča, višnje, borovnice, maline i šljive u sebi sadrže antioksidanse koji usporavaju proces starenja, a koži pružaju zdravi i mlađi izgled.

Morski plodovi, sjemenke suncokreta, lanene sjemenke sadrže esencijalne masne kiseline koje njeguju kožu. Te namirnice sadrže tvari koje su sastavni dio svake stanice tijela.

Zdrava jetra rezultira zdravom i mladom izgledom. Stoga jedite što više brokule, špinata, kelja, repe i maslačka.

Najbolji lijek protiv starenja kože su morske alge koje su odličan izvor minerala. One će usporiti proces starenja, hidratizirati kožu, a rezultat će biti mlađa i čista koža.