Što izabrati za osvježenje: vrući čaj ili hladno piće?

U ljetnim danima koja znaju biti iznimno vruća, pravi odabir osvježavajućih pića je iznimno važan za tijelo i zdravlje. Većina je mišljenja da je najbolje osvježenje hladni napitak, no, da li je to zaista tako? 

image

Preporučuje se da u ljetnim mjesecima konzumiramo što više tekućine, jer naše tijelo zbog visokih temperature gubi puno vode što dovodi do dehidracije, glavobolje, umora i problema koji su vezani uz kožu. Dok su jedni mišljenja da su hladna pića ono što će osvježiti organizam, drugi tvrde da je topli čaj najbolji za žeđ. Što dakle izabrati?   

Ohladiti nas može i konzumiranje vrućeg čaja, odnosno, toplog čaja.  

Stanovnici arapskih država često konzumiraju vrući čaj kako bi se njihovo tijelo ohladilo, a uz to, dabar je i za žeđ. Konzumiranjem vrućeg čaja, u tijelo oslobađamo znojenje. Što se više znojimo, brže se tijelo hladi. Konzumiranjem vrućeg čaja osjetit ćemo vrućinu koja aktivira znojenje, a tjelesna temperature se postepeno snižava.

Ledeno – hladna pića štete našem zdravlju

Suprotnost vrućem čaju je hladani napitak koji će zbog prevelike razlike u temperaturi tijela, izazvati šok organizmu. Isto tako, ledeno-hladna pića su krivac za sve češće ljetne prehlade i bolove u grlu. Ako vam ne odgovara vrući čaj, tada preporučujemo da hladna piće konzumirate sporije.

Srednji izbor je uvijek najbolji  

Što je više zdravo, odnosno, primjereno, je naravno, odabir svakog pojedinca i njegovog ukusa. No, svakako se u vrućim danima preporučuje konzumiranje pića koja imaju sobnu temperaturu, jer su učinkovita i ugodna za tijelo. Uvijek možete isprobati da li će vrući čaj zaista ohladiti tijelo, a ako vam se takva metoda ne sviđa, pazite da hladno piće ne bude previše hladno.  

Recept: Kremasta limunada 

Sastojci:

  • 1 limun
  • ½ manji avokado  
  • 1 datulja ili 2 suhe šljive  
  • 1/3 čajne žličice Healthie Klorele 
  • 1 dcl vode

Sve sastojke pomiješajte dok ne dobijete gusti smjesu. Stavite u čašu i odmah popijte.