Hemoroidi: Što su i kako nastaju?

27.1.2014.

Problem hemoroida najčešće pogađa muškarce, dok ih žene najčešće dobijaju tokom trudnoće.

Stručnjaci nisu sasvim složni oko etiologije hemoroida, ali najverovatnije je reč o više faktora koji ih uzrokuju:

  • Naprezanje pri propuštanju stolice
  • Odgađanje velike nužde
  • Dugotrajno sedenje na WC šolji
  • Prevelika telesna težina
  • Nezdrava ishrana sa malo vlakana, premalo kretanja ili
  • Trudnoća.

 

LEČENJE I SAMOPOMOĆ

Kada jednom dobijete hemoroide, retko nestanu u potpunosti, ali stanje možete popraviti tako da svoj život sa hemoroidima učinite prihvatljivim. Cilj lečenja je pre svega smanjiti bol i svrab. Puno toga možete učiniti i sami, ali trudnice se moraju, pre preduzimanja ikakvih mera, posavetovati sa lekarom.

Kupka

Najstariji savet za rešavanje simptoma hemoroida su tople sedeće kupke. Kadu napunite toplom vodom (barem 15 cm visine) i sedite u nju na 15 minuta. Sedeću kupku možete ponoviti više puta dnevno, a važno je da je praktikujete nakon obavljanja velike nužde.

Dijeta sa vlaknima

Pri uklanjanju ili ublažavanju simptoma hemoroida, veoma je važna ishrana. Važno je da konzumrate namirnice bogate vlaknima. Ovakva dijeta pomaže skoro polovini pacijenata.

Fiskultura

Dnevno odvojte 20 do 30 minuta za aerobne vežbe, koje će podstaknuti rad vaših creva. Ako ne možete da trčite, skačete ili se izlažete naporu na dužim izletima ili sportovima, srčani puls možete ubrzati plivanje, brzim hodanjem ili vežbanjem na podu.

Ne čekajte

Kada osetite potrebu za velikom nuždom, ne čekajte! Zadržavanjem stolice stvarate veći pritisak na analni kanal, zato preporučujemo da slušate svoje telo. Prilikom izbacivanja stolice, pokušajte se što manje naprezati.

Raspored obavljanja nužde

Ako možete, pokušajte redovno posećivati toalet, najbolje odmah nakon obroka ili ujutro. Ako se držite rasporeda, uspostavljate crevnu naviku i izbegavate dugotrajno sedenje na šolji i prekomerno napinjanje.

Magnetoplag

Ako patite od unutrašnjih hemoroida i ne krvarite iz rektuma, možete upotrebiti posebno medicinsko pomagalo magnetoplag, koje stvara magnetno polje i ublažava svrab, bolove i oticanje hemoroida.

Lečenje Magnetoplagom traje maksimalno 21 dan.

 

S VLAKNIMA PROTIV HEMOROIDA

Oni koji pate od hemoroida, moraju posebno voditi računa o ishrani. Naime, pravilan izbor namirnica smanjuje i sprečava nastanak hemoroida.

Vlakna sprečavaju zatvor, jedan od glavnih uzroka hemoroida.

Upozorenje: Savetujemo da vlakna u svoju svakodnevnu ishranu uvodite postepeno. Naglo povećanje konzumiranje namirnica sa visokim udelom vlakana, može dovesti do nadutosti i prouzrokovati gasove, što ne pomaže pri rešavanju problema hemoroida.