5 grickalica za mršavljenje

3.12.2013.

Kada mršavite, nemojte se prisiljavati na obroke koji su samo zdravi, a u vama bude otpor. Zamislite da se pri mršavljenju uvijek radi o otkrivanju nečeg novog. Novih kombinacija okusa i mirisa, novih namirnica, koje su zdravije za vas. Pročitajte kojim grickalicama možemo nadomjestiti one masne i nezdrave:

1. Čips od kupusa

Sastojci: jedna glava lisnatog kupusa, dvije žlice maslinovog ulja, sol

Priprema: pećnicu prethodno zagrijte na 200°C. Listove kupusa očistite, natrgajte ih na sitne komade. Slično kao kad pripremate salatu. Ako vam ne smeta prljanje ruku, ulje utrljajte u listove ili ih pokapajte maslinovim uljem. Rasporedite ih po posudi prekrivenoj papirom za pečenje i posolite. Pecite 15 minuta, odnosno dok čips ne postane svijetlosmeđi.

2. Zobene pločice za moć

Sastojci: 500 g zobenih pahuljica, 250 g suhih brusnica i grožđica, 100 g mljevenih badema i/ili lješnjaka odnosno oraha.

Priprema: zobene pahuljice umočimo u vodu na 30 minuta, zatim dodamo sve druge sastojke, dobro pomiješamo i smjesu stavimo u posudu za pečenje. Ako je smjesa previše tekuća, možemo je popraviti dodavanjem punozrnatog ili rogačevog brašna. Pečemo 30 minuta na 200°C. Kada se ohladi, narežemo na komade.

3.Humus na indijski način

Sastojci: 200 g slanutka (namočimo ga preko noći), ¼ šalice limunovog soka, ½ čajne žličice asafetide, tri do četiri4 žlice tahinija (sezamovog maslaca), ½ žličice mljevene paprike, jedna žličica papra, jedna žličica peršina, ½ žličice himalajske soli.

Priprema: kada skuhate slanutak, ocijedite ga, a vodu očuvajte. Slanutak i ostale sastojke pomiješajte u blenderu ili mikseru u pire. Po potrebi dodajte vodu u kojoj se kuhao slanutak. Odlično se slaže s punozrnatim kruhom ili rižinim vaflima. Čuvajte ga u dobro zatvorenoj staklenci u hladnjaku.

4. Proljetne rolice od avokada

Sastojci za tijesto: 250 grama oštrog brašna, prstohvat soli, 1,5 decilitra mlačne vode

Sastojci za nadjev: dva velika avokada (oguljena i narezana na komadiće), dva češnja češnjaka (stisnuta ili nasjeckana), dvije žlice biljnog ulja.

Tijesto: brašno i sol pomiješajte i dodajte im vodu. Kada umijesite tijesto, zavijte ga u foliju i pola sata ostavite u hladnjaku. Kada ga izvadite van, gornju površinu pobrašnite i tanko razvaljajte. Zatim ga razrežite na osam pravokutnika.

Nadjev: na sredinu pravokutnika položite avokado i posipajte ga češnjakom. Rolajte tako da zatvarate rolicu na svim krajevima. Pecite u tavi dok rolice ne postanu hrskave.

5. Popajeva salata s dodacima

Sastojci za salatu: 500 g mladog špinata, bademi, odnosno bilo koji oraščići po ukusu, grožđice, avokado po izboru

Sastojci za preljev: tri žlice balzamičnog octa, jedna žlica agavinog sirupa, četiri žlice jabučnog soka, jedna čajna žličica mljevenog papra, jedna žlica maslinovog ulja (po želji).

Grožđice umočite u toplu vodu približno 10 minuta, ocijedite ih kada se napuhnu. Bademe prepržite u tavi ili woku – bez ulja. Neprekidno miješajte da ne pocrne. Odstranite s vatre. Sastojke za preljev pomiješajte u posudici, operite špinat i narežite ga na tanje komadiće. Dodajte preljev, grožđice i bademe. Dobar tek!