Greške koje radimo prilikom gubitka kilograma

Danas je zdrav način života sve učestalija tema, pa se nutricionistima naziva svatko tko je ikada pročitao ijedan članak na temu zdrave prehrane. No, potrebno je mnogo više znanja, truda i rada da bi uspjeli u svojim naumima, bili oni postizanje zdravog tijela ili gubljenje kilograma. Evo nekih grešaka koje nikako ne biste smjeli ponoviti.

image

Premalo proteina

Kada je zdrav život dugoročni prioritet, trebamo imati na umu da bi se naš ručak uglavnom trebao sastojati od proteina. Mnoga su istraživanja dokazala kako proteini potiču rad probavnog sustava i smanjuju apetit. S obzirom da je za njihovo metaboliziranje potrebno jako puno energije, upravo su proteini odličan način da pospješite svoj metabolizam te ubrzate sagorijevanje masnih naslaga. Osim toga, proteini osiguravaju osjećaj sitosti, potiču rast mišića i sprječavaju yo-yo efekt (brzo nakupljanje kilograma nakon odrađene dijete).

Previše ugljikohidrata

Ugljikohidrati dolaze u obliku šećera ili vlakana. Ako iz prehrane izbacimo rafinirani šećer, smanjit ćemo apetit i želju za slatkim. No, vlakna iz voća i povrća, koji su prepuni prirodnih šećera, tijelo koristi za proizvodnju energije, a mi imamo osjećaj sitosti.

Najopasniji su zasićeni i procesuirani šećeri jer ih tijelo ne prepoznaje kao nešto korisno, odnosno ne koristi ih za proizvodnju energije već ih direktno pretvara u masne naslage. Pretjeran unos ovakvog tipa šećera dovodi do pojave dijabetesa tipa 2, pretilosti, kardiovaskularnih bolesti te problema sa zglobovima.

Masti nisu neprijatelji

Masti nisu najbolji odabir za vaše tijelo, ali su svakako bolji izbor od šećera. Ako morate birati između šećera i masti, uvijek odaberite masti jer ih tijelo prepoznaje kao potencijalno gorivo i neće ih direktno pretvoriti u masne naslage. Mast je također potrebna za održavanje zdravog metabolizma i krvožilnog sustava. Zdrave masti (kakve se nalaze u maslinovom ulju, maslinama, orašasti plodovima i sjemenkama, tofuu i ribljem ulju) smanjuju razine lošeg kolesterola, pospješuju apsorpciju vitamina A, D, E i K te su zaslužne za zdravu kosu i kožu kao i za vaše cjelokupno zdravstveno stanje.

Proizvodi za vas

SAGORIJEVANJE MASNOĆE
-50%
Posebna cijena 24,99 EUR(188,30kn) Standardna cijena 49,98 EUR(376,60kn)
Pogledajte proizvod