Dobra i loša hrana za dijetu

Dijeta je uvijek dobra prilika da se preispita vlastiti životni stil i hrana koju konzumiramo iz dana u dan. Bez obzira na godišnje doba, kada se odlučite za početak vaše dijete, morate imati na umu namirnice koje imaju pozitivnu ulogu u borbi protiv dodatnih kilograma. Na suprotnoj su strani namirnice koje moramo izbjegavati.

image

Namirnice koje se preporučaju kada smo na dijeti

  • Avokado i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Veoma preporučene namirnice za dijetu jer nas drže sitima duže vremena. Ujedno pružaju značajan unos zdravih masnoća koje hrane naš mozak, štite srce i pomažu nam izgubiti težinu.

 

  • Pileća prsa ili file od lososa. Proteini iz piletine i Omega 3 iz lososa su dobar za zdravo glavno jelo. Bilo na pari ili žaru, ukusan su obrok koji pruža unos vitamina i minerala.

 

  • Jabuka i grejp. Često su ključni element prehrane. Jabuke su bogate pektinom i vlaknima te tako osiguravaju normalan rad crijeva, a ujedno smanjuju osjećaj gladi s malo kalorija. Grejp sadrži enzim koji izgara masnoće i pomaže u apsorpciji i smanjenju škroba i šećera iz našeg tijela. Osim toga, istraživanja su pokazala da postoji fiziološka veza između grejpa i inzulina pošto kemijska svojstva grejpa smanjuje razinu inzulina i potiče mršavljenje.

 

Namirnice koje se ne preporučaju kada smo na dijeti

  • Tjestenine, kruh i peciva. Ovo su apsolutno zabranjene namirnice jer sadrže puno ugljikohidrata, škroba i masti koje se brzo sakupljaju na našim bedrima i trbuhu.

 

  • Prženi krumpirići, hamburgeri i ostala brza hrana. Sadrže puno hidrogeniranih masnoća koje su izuzetno štetne za naše tijelo.

 

  • Dijetna gazirana pića. Iako se četo uzimaju zbog mišljenja da nemaju puno kalorija, ta vrsta pića sadrže kancerogene tvari ali i veliku količinu natrija što dovodi do povišenog krvnog tlaka.

 

  • Torte i kolači. Torte i kolači sadrže puno kalorija. No bitnije od toga je da sadrže hidrogenirana ulja kako bi okus torte bio ukusan.