Dijeta pravilnog kombinovanja

Ukoliko želite da izgubite suvišne kilograme, nemojte gladovati! Vaše telo će to prepoznati kao šok i nedostatak. Razmislite, šta biste učinili ako bi za narednu nedelju najavili rat, tešku krizu ili nešto slično, što bi prouzrokovalo glad? Najverovatnije bi se probudio vaš instinkt za preživljavanjem i počeli biste da pravite zalihe za crne dane. Telo reaguje na sličan način, zato nakon mnogih dijeta brzo vraćamo izgubljene kilograme. Sprečite nagomilavanje energije u obliku masnoća mudrim kombinovanjem namirnica.

image

KAKO DELUJE

 

Naša tradicija nalaže da sve namirnice serviramo na jednom tanjiru. Krompir sa šniclom i salatom je tipičan takav primer. Međutim, tužna vest je da nam takav način kombinovanja otežava probavu.  Za varenje ugljenih hidrata su telu potrebne baze, za proteine pak kiseline koje se, ukoliko ih spojimo, neutraliziraju. Probava u tom slučaju nije efikasna, hrana ostaje u želudcu i počinje da se razgrađuje.  Zbog toga smo često naduti, muče nas gasovi i gorušica. Pročitajte zlatna pravila razdvajanja namirnica:

 

  • Čuvajte se ugljenih hidrata koji se nalaze u šećerima, testeninama, slatkišima, palenti, krompiru, kukuruzu, kus kusu, proizvodima od belog brašna. Ne jedite slatkiše niti brzu hranu.
  • Belančevinama je za vreme varenja potrebno kiselo okruženje da bi se mogle razgraditi u aminokiseline. Zbog toga ih ne smemo kombinovati sa namirnicama koje su bogate ugljenim hidratima (npr. krompir), jer im je za razgradnju potrebno drugačije okruženje i enzimi. Takođe ih ne kombinujte sa voćem, već sa povrćem. Spajanje belančevina različitog izvora nije poželjno (npr. proteini pilećeg mesa se vare drugačije od goveđeg). Meso, morske plodove, jaja, mleko i mlečne proizvode ili tofu kombinujte sa spanaćem, klicama, repom, brokolijem, zeljem ili paradajzom.
  • Skrob kombinujte samo sa povrćem, jer ne fermentira u stomaku ako ugljeni hidrati uspore njegovu probavu. Preporučujemo kombinaciju pirinča, pasulja, graška, prosa, heljde ili ječma sa zelenim lisnatim povrćem. Preporučuje se da se između različitih vrsta jela napravi najmanje tri sata pauze. Pre ili nakon voća napravite pauzu od 20 do 30 minuta i nemojte ništa jesti.
  • Preporučujemo vam da voće konzumirate pre svega ujutro. Daće vam dosta energije i malo kalorija. Voće uvek jedite pojedinačno jer se veoma brzo razgrađuje i u kombinaciji sa drugim namirnicama uzrokuje smetnje (nadutost, gorušica, gasovi). Lubenica se recimo tako brzo razgrađuje, da je nikada ne smete jesti u kombinaciji sa drugom hranom, čak ni u kombinaciji sa drugim voćem.
  • Kisela hrana se ne meša ni sa belančevinama ni sa ugljenim hidratima jer za svoje varenje traži drugačije enzime. Tako na primer sok od narandže otežava varenje jaja, a kiselina u salati sprečava probavu šargarepe.
  • Ne zaboravite na kretanje. Do boljih efekata možete doći bilo kojom redovnom fizičkom aktivnošću – svaka će ubrzati metabolizam i potrošiti kalorije.

 

 

A U PRAKSI?

U Sensilabu smo isprobali različite kombinacije hrane. Pripremili smo vam dva recepta za primer: jedan sa ugljenim hidratima i drugi sa belančevinama. Nadamo se da ćete uživati.

 

1.       Kuvan smeđi pirinač s tikvicama i paradajzom

Sastojci: 200 gr smeđeg pirinča, jedna velika tikvica (narezana na kocke), tri srednja paradajza, malo soli i bibera, začini po želji.

Pirinač skuvajte prema uputstvima na ambalaži. Povrće propržite na ulju. Paradajz će na visokoj temperaturi ispustiti puno vode, tako da ulje nije neophodno. Ostavite povrće da omekša i dodajte pirinač. Posolite i dodajte biber i začine po želji.

 

2.       Pileće grudi s povrćem iz rerne

Sastojci: pileće belo meso (dva filea), povrće po želji, so, vlasac.

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Piletinu narežite na komade, odnosno listiće. Vaše najdraže povrće (tikvice, brokoli, prokulica) narežite i dodajte mu meso. Posolite i dobro promešajte, dodajte začine po želji. Preporučujemo vlasac. U odgovarajućoj posudi pecite 30 minuta, odnosno dok meso ne postane hrskavo.

Proizvodi za vas

TOPI MASNOĆU
-67%
Posebna cijena 27,99 EUR(210,90kn) Standardna cijena 83,97 EUR(632,71kn)
Pogledajte proizvod