Dijeta pravilnih kombinacija

Ako želite izgubiti suvišne kilograme, nemojte gladovati! Vaše tijelo će to prepoznati kao šok i pomanjkanje. Zamislite, što biste učinili ako bi za sljedeći tjedan najavili rat, tešku krizu ili nešto slično što bi prouzročilo glad? Najvjerojatnije biste uključili instinkt za preživljavanje i počeli raditi zalihe za crne dane. Tijelo reagira slično, zato nakon mnogih dijeta brzo dobivamo natrag izgubljene kilograme. Spriječite pohranjivanje energije masnoća promišljenom kombinacijom namirnica.

image

KAKO DJELUJE 

Već nam tradicija nalaže da sve namirnice serviramo na jednom tanjuru. Krumpir s odreskom i salatom je takav tipičan primjer. No, žalosna je vijest da nam takvo kombiniranje otežava probavu. Za probavu ugljikohidrata tijelu su potrebne baze, za bjelančevine pak kiseline koje se, ako ih udružimo, neutraliziraju. U suprotnom probava nije učinkovita, a hrana ostaje u želucu i počinje trunuti. Zato smo često napuhnuti, muče nas vjetrovi i žgaravica. Pročitajte zlatna pravila razdvajanja:

  • Čuvajte se ugljikohidrata koji se nalaze u: šećerima, tjesteninama, slatkišima, palenti, krumpiru, kukuruzu, kuskusu, proizvodima od bijelog brašna. Ne jedite slatkiše ili brzu hranu.
  • Bjelančevine za vrijeme probave trebaju kiseli okoliš kako bi se mogle razgraditi u aminokiseline. Zato ih ne smijemo jesti s namirnicama koje su bogate ugljikohidratima (krumpir) jer za razgradnju trebaju drugačiji okoliš i enzime. Također ih ne kombinirajte s voćem, već s povrćem. Spajanje bjelančevina različitih izvora nije poželjno (protein pilećeg mesa probavlja se drugačije od goveđeg). Meso, morske plodove, jaja, mlijeko i mliječne proizvode ili tofu kombinirajte npr. sa špinatom, klicama, repom, brokulom, zeljem, rajčicom.
  • Škrob kombinirajte samo s povrćem jer ne fermentira u trbuhu ako ugljikohidrati uspore njihovu probavu. Preporučujemo kombinaciju: riže, graha, graška, prosa, heljde ili ječma sa zelenim lisnatim povrćem. Preporuča se da se između različitih vrsta jela napravi najmanje tri sata odmora. Prije ili nakon voća napravite 20 do 30 minuta odmora i nemojte ništa jesti.
  • Preporučujemo vam da voće konzumirate prvenstveno ujutro. Dat će vam dosta energije i malo kalorija. Ali voće uvijek jedite pojedinačno jer se jako brzo razgrađuje i u kombinaciji s drugim namirnicama uzrokuje smetnje (napuhnutost, žgaravica, vjetrovi). Lubenica se pak razgrađuje tako brzo da je nikada ne smijete jesti u kombinaciji s drugom hranom. Čak niti u kombinaciji s drugim voćem.
  • Kisela hrana ne miješa se ni s bjelančevinama ni ugljikohidratima jer pri probavi traže različite enzime. Tako npr. sok od naranče otežava probavu jaja.Kiselina u salati sprečava probavu mrkve.
  • Ne zaboravite se kretati. Do boljih učinaka možete doći bilo kojom redovitom vježbom. Svaka će ubrzati metabolizam i potrošiti kalorije.

A U PRAKSI?

U Sensilabu smo iskušali različite kombinacije hrane. Pripremili smo dva primjera recepata: jedan s ugljikohidratima i drugi s bjelančevinama. Nadamo se da će vam ići u slast!

1. Kuhana smeđa riža s tikvicama i rajčicom

Sastojci:  200 g smeđe riže, jedna velika tikvica (narezana na kocke), tri srednje rajčice, prstohvat soli i papra, začini po želji.

Rižu skuhajte prema uputama na ambalaži. Povrće popržite na ulju. Rajčica će na visokoj temperaturi ispustiti puno vode, tako da ulje nije ni potrebno. Ostavite povrće da omekša i dodajte rižu. Posolite i dodajte papar i začine po želji.

2. Pileća prsa s povrćem iz pećnice

Sastojci: pileća prsa (dva filea), povrće po želji, sol, vlasac.

Pećnicu zagrijte na 180°C. Piletinu narežite na komade, odnosno listiće. Vaše najdraže povrće (tikvice, brokule, prokulica) razrežite i dodajte mu meso. Posolite i dobro pomiješajte, dodajte začine po želji. Preporučujemo vlasac. U odgovarajućoj posudi pecite 30 minuta, odnosno dok meso ne postane hrskavo.

Proizvodi za vas

TOPI MASNOĆU
-67%
Posebna cijena 27,99 EUR(210,90kn) Standardna cijena 83,97 EUR(632,71kn)
Pogledajte proizvod