Snaga prirode: crni ribiz

U traženju bogatog supervoća obično zaboravljamo da ga možemo naći i na vlastitom imanju, a ako ne, onda na susjedovom dvorištu ili vrtu. Možda pretjerujemo, ali crni ribiz u Sloveniji nije tako teško naći. Radi se o grmu koji potječe iz sjeverne Europe i zapadne Azije. I ako imate priliku ubrati ga svježeg, samo uživajte u njemu, vaše će vam tijelo biti zahvalno. Zašto?

image

Voće je tamnoplave boje, zamalo crno i malo podsjeća na borovnicu. Raste na stabljici koja je slična grmu, koja ima široko lišće i koje, odmah nakon što biljka odbaci svoje cvjetove, možete iskoristiti za pripremu ljekovitog čaja.

Kako ga možemo konzumirati

Od poparenih listova možete pripremiti ljekovitu tekućinu koja je vrlo korisna pri zacjeljivanju rana, dezinfekciji upala, pomaže pri smanjenju oteklina i kvrga. Od njih možete pripremiti i prirodni šampon koji će biti koristan za liječenje svraba. Tekućina pomaže i u borbi protiv raznih lišajeva.

Preparati od listova poznati su već jako dugo kao tradicionalni lijek za ublažavanje kašlja i bolesnog grla, lijek protiv artritisa, reume, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih disfunkcija.  

Ali, budite oprezni! Stručnjaci ne savjetuju konzumiranje čaja trudnicama i dojiljama jer učinci još nisu dovoljno istraženi. Isto tako, njegovo ispijanje ne savjetuje se pacijentima koji uzimaju lijekove protiv otkazivanja srca i lijekove za bubrežne bolesti.

Voće sadrži veliku količinu antocijanina, koji je jak antioksidant i daje crnom ribizu tamnoplavu, gotovo crnu boju. Dakle, što je više taman, bit će bolji za vas i donijet će vam više zdravlja.

Sok iz plodova sadrži puno vitamina C. Navodno se u plodovima nalazi tri puta više tog vitamina nego kod naranča. I ako bismo pojeli otprilike 40 bobica crnog ribiza na dan, time bismo zadovoljili dnevnu potrebu tijela za vitaminom C. Crni ribiz je bogat i nijancinom koji smanjuje umor i bezvoljnost. Ujedno je važan za zdravu, glatku i sjajnu kožu. K tome utječe i na dovoljan udio vitamina E u voću, što jamči elastičnost kože.

Plodovi pomažu u liječenju slabokrvnosti, za što su prvenstveno zaslužni željezo, bakar i mangan. Željezo pomaže pri prijenosu kisika do stanica i jako pomaže u borbi s umorom. Dakle, ako ste iscrpljeni, posegnite za ribizom i provjerite njegovu moć.

Kalij u crnom ribizu omogućuje normalan rad svih stanica, tkiva i organa u tijelu.  

Ako imate probleme s uriniranjem, služi kao odličan diuretik jer pomaže pri razgradnji mokraćne kiseline.

Izdanci crnog ribiza imaju zanimljivu karakteristiku povećavanja utjecaja drugih namirnica i ujedno pomažu organizmu, odnosno poboljšavaju njegovu sposobnost da se prilagodi neugodnim uvjetima. Kako onima unutar, tako i onima van tijela.

sjeme je vrlo korisno jer od njega mnogi pripremaju ulje koje pomaže nakon uboda raznih kukaca, kod zacjeljivanja rana i raznih upala kože. Bogat je vitaminima C i E i masnim kiselinama omega-3.

Recept: Sok od crnog ribiza

Sastojci: sok crnog ribiza koji ste pripremili sami. Na jednu litru soka dodajte ½ litre vode i ½ žličice limunske kiseline i jedan kg šećera. Sve zajedno (osim kiseline) prokuhajte, dodajte kiselinu i ulijte u bocu te pokrijte kako bi se ohladilo.