Candida - prevencija i liječenje

Brojne zdravstvene probleme današnjeg brzog načina života možemo prepisati nepredvidljivoj kvaščevoj gljivici, odnosno, candidi. S candidom su povezana stanja kao što je kronični umor, napuhnutost, višak kilograma, alergije, artritis, bolovi u leđima, depresija te multipla skleroza. Što je zapravo candida, kako je otkriti, da li je kriva za naše probleme i što učiniti da popravimo stanje?  

image

Što je candida?

Candida, odnosno, Candida albicans je vrsta kvaščeve gljivice koje se nalaze u probavnom traktu, u sluznici gdje stimulira potrebne procese u ljudskom organizmu. Ako se proširi po crijevima, može doprijeti do krvi i proširiti se po cijelome tijelu. Ako dođe do toga, tjelesna ravnoteža je narušena i dolazi do mnogih zdravstvenih probleme, bilo da su ono fizičke ili psihičke prirode. Nekontrolirano razmnožavanje candide dovodi do oslabljenog djelovanja imunološkog sustava, a povezano je i s konzumiranjem određenih lijekova koji polako uništavaju crijevnu floru; to su antibiotici, kontracepcijske i hormonske pilule, te nekim bolesnim stanjem (patološkim stanjem), dijabetesom, rakom i ozbiljnim virusnim infekcijama. Uzrok širenja candide može biti i kemoterapija ili dugotrajno izlaganje nekim drugim vrstama zračenja, prekomjerno konzumiranje alkohola, steroidi, stres. Treba naglasiti i to da do širenja kvaščeve gljivice dolazi i kada se konzumira hrana bogata pročišćenim ugljikohidratima i rafiniranim šećerom, prerađena hrana, te mliječni proizvodi. Jedan od glavnih faktora je i kronični stres, jer povećava razinu kortizola – hormona kojeg izlučuju nadbubrežne žlijezde – a to može dovesti do povećanja šećera u tijelu. Kada je šećer povišen, kvaščeve gljivica ga oportunistički iskoriste kao gorivo za širenje po organizmu. Ipak, kod većine ljudi se candida prekomjerno proširi zbog upotrebe antibiotika ili drugih lijekova, pa čak i konzumiranjem klonirane vode. 

Simptomi candide

Simptomi candide su različiti i zbog podudarnosti sa simptomima drugih bolesti, teško ju je dijagnosticirati, ali stanje treba uzimati ozbiljno. U probavnom sustavu se nalazi više od milijardu bakterija i gljivica koje brinu za probavu svega što konzumiramo. Ako je stanje normalno, tijekom probave prevladavaju bakterije mliječne kiseline, a kod organizama toga procesa je i candida  koja je prirodno prisutna u manjem broju. Ako se počinje širiti, candida i toksini, za koje se predviđa da ih je više  od 70 vrsta, ulaze u krvotok gdje ih još uvijek mogu razgraditi jetra. Zanimljivo je da kod približno 92, odnosno 93 % zdravih nositelja candide ne dolazi do infekcije jer njihov imunološki sustav pruža zaštitu i uspostavlja ravnotežu. Ako je tijelo opterećeno zbog slabe prehrane, bolesti ili stresa, otrovne tvari se počinju taložiti u tkivu što dovodi do zdravstvenih problema i kroničnih oboljenja. Simptomi se očituju kao konstantni umor, neispavanost, slabo pamćenje, problemi s koncentracijom, hladne ruke i noge, problemi s kožom, napuhnutost tijela, bolovi u zglobovima, glavobolje, pad libida. Candida je česti krivaca za učestale urinarne probleme , probleme s bubrezima, mjehurom  za genitalne infekcije, infekcije dišnih puteva, sinuse, upaljeno grlo, infekcije ušiju i učestalih prehlada. Čak i nakon uzimanja lijekova i posebnih dijeta, problemi ne nestaju. U takvom primjeru, uzrok potražite u candidi koja je proširila. Značajne su i neredovite menstruacije, napadi anksioznosti i depresija, povećana prostata kod muškaraca. 

Kako otkriti da se candida proširila?   

Ako sumnjate da je kod vas povišena razina candide, možete ju otkriti sami jednostavnim i točnim testom. Ujutro natašte, prije pranja zuba, pljunite slinu u čašu vode. Pričekajte 10 -15 minuta i promatrajte što se događa. Ako je voda postala mutna ili se u vodi vide trake, koje se spuštaju prema dolje, ili ako se pljuvačka skupila dolje, postoji velika mogućnost da imate previše candide u organizmu zdrava slina će ostati kompaktna i plivat će na površini.

Liječenje candide

Liječenja candide bazira se na ponovnom uspostavljanju stabilnosti imunološkog sustava i acido-bazne ravnoteže tijela. Obično se prepiše kombinacija protugljivičnih lijekova i posebna dijeta. Dijete ograničavaju konzumiranje mlijeka i većine mliječnih proizvoda, ugljikohidrata iz bijelog brašna, šećer. Proizvoda iz kvasca, alkohola, voća i teško probavljivih proizvoda životinjskog porijekla. Preporučuje se konzumiranje velike količine vode, neprerađenih namirnica, posebno bjelančevina biljnog porijekla, češnjaka, začina, zelenog povrća, kisele repe, skute, fermentiranih mliječnih proizvoda, te u manjoj količini riža, ječmen, zob te riža. Znači, u borbi protiv candide konzumirajte više bjelančevina biljnog porijekla koje neće utjecati na zakiseljenost tijela. Od masnoće je korisna kokosova masnoća. Kad jednom postignete željeno stanje bez candide, nema smisla da se vratite starim prehrambenim navikama jer ćete samo pospješiti širenje candide i vratiti se na iste zdravstvene probleme.  Kako bi se pobrinuli da candda ne utječe na kvalitetu života, važno je da promijenimo one loše životne navike. To uključuje zdravu i raznoliku prehranu, tjelesne aktivnosti i što manje stresa. Tako ćemo okrijepiti i  zadržati optimalno stanje imunološkog sustava. Samo dijetom ne možemo ukloniti candidu nego liječenju treba pristupiti cjelovito, kako s pravilnom prehranom tako i primjenom načina života i odgovarajućim lijekovima. Proces je dugotrajan i može trajati više mjeseci, pa je zbog toga potrebno ustrajati i biti uporan.