Zašto nam bjelančevinski zalogaji pomažu u mršavljenju?

Možda vam se čine bjelančevinske pločice, čipsevi, palačinke, browniji samo trenutačni trend, ali bjelančevinska dijeta je daleko od novitete. O prednostima se bjelančevinske hrane piše već od 60-ih godina prošlog stoljeća. 

image

Zašto je bjelančevinska dijeta toliko uspješna?

Logika koju je predstavio već Atkins je jednostavna. Ugljikohidrati su gorivo za naše tijelo – pored nam masti pružaju najviše energije. Ali budući da naše tijelo uvijek štedi, nikada ne baca energiju! 

Ukoliko unosimo previše kalorija – prije svega iz ugljikohidrata, nekorištenu energiju pohranimo u obliku masnih zaliha. I upravo su one nešto čega se želimo riješiti tijekom dijete.

Atkinson i svi kasniji istraživači bjelančevinskih dijeta su na osnovi istraživanja pokazali kako se upravo na bjelančevinskoj dijeti postižu najbrži rezultati. Naime, tijelo radi manjka energije (ugljikohidrati) traži energiju u drugim izvorima. Gdje? U vlastitim masnim zalihama. 

Druga se prednost bjelančevinske dijete krije u tome da su bjelančevine iznimno termogene, tj. naše tijelo potroši za njihovu probavu više energije. 20 do 30% energetske vrijednosti namirnice potrošimo samo da bi je mogli iskoristiti.

 

Bjelančevinska hrana obogati naš jelovnik, dok daje rezultate

I upravo su iz tog razloga bjelančevinski napici, deserti, pločice, čipsevi, kolači i sl. toliko popularni. Oni odlično obogaćuju bjelančevinsku dijetu.

Ljudi koji teško suzbijaju želju za slanim i slatkim zalogajima, lakše se pridržavaju dijete ukoliko si mogu uz nju priuštiti dobrotu, ali da pritom ne narušavaju svoj dijetalni plan. 

image

Biste li i vi isprobali snagu bjelančevinske dijete? 

Nikako se ne možete oduprijeti zalogajima i slasticama? Tijekom vas dijete zna uhvatiti nezaustavljivi osjećaj gladi ili želja za „junk“ zalogajima? Brojne stranke su, naime, s nama podijelile taj problem. Imate li ga i vi? 


Podijelite s nama vaše mišljenje. Drago će nam biti. Biste li isprobali fantastičan bjelančevinski zalogaj u kojem biste mogli uživati bez grižnje savjesti, čak tijekom najstriktnijih dijeta?