Anticelulitna dijeta

Pojava celulita određena je hormonskim djelovanjem, načinom života, a posebno navikama u prehrani. Mnogim ženama je prvi izbor za borbu protiv celulita anticelulitna dijeta. Ukoliko odlučite da se s celulitom obračunate uz pomoć dijete, žene bi trebale odabrati anticelulit dijetu s energetskom vrijednosti koja odgovara potrebama organizma, a posebnu pažnju posvetiti odabranim namirnicima i načinu njihovog pripremanja.

image

Anticelulitnu dijeta, koju predlažu nutricionisti, pomaže organizmu da se oslobodi toksina, te preporučuju hranu koja je bogata vlaknima i vodom. Banane, lubenica, dinja, krumpir i rajčica, izuzetno su bogate kalcijem, dok je šumsko voće poput borovnica bogato bioflavonidima koji pomažu u mikrocirkulaciji. Izvrstan izbor je i ananas bogat vlaknima.

Osim pravilnog izbora namirnica, bitna je i njihova priprema. Povrće i voće se jede sirovo ili kuhano na pari bez masnoće, a meso se peče na roštilju s malo maslinovog ulja. Tijekomove dijete trebao bi se povećati unos vode (najmanje 1,5 l dnevno) zbog eliminiranja toksina iz organizma. Svi koji se odluče za anticelulitnu dijetu, trebali bi je provoditi disciplinirano, jer samo će tako biti vidljivi rezultati.  

Jelovnik

Doručak: čaša kave, pahuljice s jogurtom, krekeri, med, margarin, džem, frappe od marelice i manga.
Ručak: salata sa školjkama i paprikom, salata od rajčice i rukole, pileće meso, grašak.
Večera: pileća prsa na žaru, mozzarella, salata od zelenog povrća, ananas, riba, špinat.   

Namirnice koje se preporučuju tokom ove dijete: povrće (sirovo ili kuhano), svježi sokovi od povrća, jaja, običan jogurt, kuhano ili pečeno meso, riba, najmanje 2 dl vode na dan.

Namirnice koje treba izbjegavati: kobasice, slanina, grickalice, slani sirevi, gazirana pića, jaki začini, puno kave.

Savjeti kojih se dobro pridržavati:

  • Ne jedite prebrzo, uživajte u hrani.
  • Jedite u isto vrijeme, jer tako želudac najbolje funkcionira.
  • Vježbajte i što više se krećite.
  • Pijte puno vode.
  • Upotrijebite maštu kako bi stvorili zanimljiva i ukusna jela.