Aloe vera- skromna i višenamjenska biljka

Kristofor Kolumbo je volio govoriti: "Postoje četiri biljke koje su neophodne za čovjeka: to su pšenica, grožđe, maslina i aloe. Prva hrani, druga pruža radost srcu, treća osigurava harmoniju, a četvrta čini čovjeka zdravim."

image

Poznata pod različitim imenima poput "čudesna biljka", "eliksir mladosti" i "dar prirode", aloe vera je bila omiljenom biljkom ne samo Aleksandra Velikog, nego i mnogih liječnika i poznatih osoba. Kleopatra ju je koristila za hidrataciju kože, faraoni su ju nosili u zagrobni život, a egipatske kraljice su ju smatrale izvorom svoje ljepote. Ime biljke potiče od arapske riječi "Alloeh", koja se prevodi kao "gorka", jer sok koji se nalazi u njezinom lišću ima gorkasti okus.

Podaci nam govore da na svijetu postoji čak 324 različnih vrsta aloe vere, no samo rijetke među njima imaju snažne zdravstvene učinke. Aloe vera je naime iznimno bogata i hranjiva biljka. Brojna znanstvena istraživanja su potvrdila njezina svojstva i objasnila njihovu tajnu, koja se krije u bogatom kemijskom sastavu biljke. Aloe vera sadrži oko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka: vitamini A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E, folnu kiselinu, minerale kalcij, kalij, magnezij, željezo, aminokiseline, enzime, saponine itd. Ima izuzetnu nutritivnu vrijednost, zbog toga redovito konzumiranje njezinog soka ili gela ima veoma pozitivan učinak na zdravlje.

Vanjsko korištenje -  gel iz Aloe vere

Gel iz aloe vere je jako dragocjen, no njegova slaba točka je da brzo oksidira. Kada su ga počeli masovno prerađivati, upravo je ta činjenica bila glavni krivac za kratki rok trajanja. Tek godine 1953, Bill Coates je uspio konzervirati dragocjen gel koji ne gubi na zdravstvenim svojstvima. Gel, koji proizlazi iz jezgre lišća, odlično obnavlja kožu pa se zato koristi za zacjeljivanja rana, opeklina i obnovlja kožu, odlična je pomoć kod gljivičnih oboljenja kože i uboda kukaca. Koriste ga i sportaši kada dođe do sportskih ozljeda kao što su uganuća, upala mišića ili blaži prelomi. Gel aloe vere se preporučuje i u liječenju akni, jer njezini ekstrakti dezinficiraju kožu i sužavaju pore. Gel se naime u kozmetici koristi već tisuću godina, a njegova posebnost je da se ne zadržava samo na gornjem sloju kože, nego prodire dublje u kožu. Koža je nakon korištenja elastična, hidratizirana, svrbež i crvenilo se povlače, a smanjuju se i zaglađuju bore. Važno je napomenuti da gel iz aloe vere ima pH kao i koža i zbog toga joj pomaže održati ravnotežu.

Unutranje korištenje - sok od Aloe vere 

Za konzumiranje se upotrebljava sok koji se dobiva iz jezgre lišća. Kada kupujete sok, budite pažljivi na to da sok ne sadrži aloin, koji djeluje laksativno. Sok aloe vere čisti naš organizam od toksina, jača imunološki sustav, blagonaklono djeluje na crijevnu floru i poboljšava probavu.  Ubrzan način života, stres, obaveze, svakodneno iscrpljuju naše tijelo. Uz to, loša prehrana koja nam ne pruža dovoljno potrebnih hranjivih tvari, utječe na zdravlje našeg organizma, Stoga je konzumiranje aloe vere i više nego potrebno. Sok aloe vere pomaže u obnovi živčanog sustava i utječe na dobro raspoloženje.

Kako napraviti sok od Aloe vere?

Zgusnuti sok djeluje kao prirodni laksativ, zato ga ne konzumirajte previše osim ako to nije potrebno. Malo je gorkog okusa pa vam savjetujemo da ga pomiješate s drugim sokovima. Dobiva se hladnim istiskanjem, a možete ga i sami napraviti doma. Sve što trebate je stisnuti gel iz listova i dodati ga sokovima. Budite oprezni jer neki proizvođači sokove dobivaju pomoću pasterizacije koja u tom postupku izgubi neke korisne enzime za naše zdravlje. Redovitim konzumiranjem ćete okrijepiti svoj imunološki sustav, očistiti krv i probavu, ubrzati djelovanje jetre, žuća i bubrega.