Prazna košarica?
Možemo pretpostaviti da je to samo zato što niste vidjeli naše najnovije ponude
Sensilab za svoje web stranice koristi kolačiće koji ne pohranjuju osobne podatke. Neki su kolačići možda već instalirani. Nastavljajući s korištenjem naših web stranica, pristajete na njihovo korištenje.
Kontaktirajte nas putem interneta ili nas pozovite na 01 353 5434
100% garancija na zadovoljstvo
Besplatna dostava iznad 35 EUR
Zima je idealno razdoblje da tijelo razmazimo namirnicama koje su pune vlakna i antioksidanata. Većina se antioksidanata u namirnicama krije u obliku boja. Pogledajmo, dakle, koja šarene i nutricionistički gledano bogate namirnice je preporučljivo servirati na stol tijekom zime.
Zima je idealno vrijeme za iskorištenje njihovog hranjivog bogatstva. Grah je bogat vlaknima, kalcijem, magnezijem i vitaminima B-kompleksa. Uz to, mahune sadrže pojedine aminokiseline, što znači da u neku ruku nadomještavaju bjelančevine životinjskog izvora.
Grah i leća nam daju osjećaj sitosti na duže vrijeme, daju nam energiju i umire živce.
Ako ih hranite na tamnom i hladnom mjestu, mogu bundeve bez problema sačekate proljetnu kulinaričku priliku.
One ne sadrže dosta kalorija i istovremeno ih možemo pripremati na niz različitih načina. Odlične su u slanim jelima, dok su idealan partner i u mnogim poslasticama. Od njih možemo praviti pite, muffine, kekse, čak sladoled.
Narančaste su bundeve još posebno dragocjene jer sadrže puno vitamina A, pripomognu lijepoj koži i poboljšavaju imunitet. Mnogi među vama zasigurno ne znate kako su one bogate i vitaminom C.
Špinat ili kelj – tamnije znači dragocjenije. Iako je zima bogatija crvenim, narančastim, bijelim namirnicama, trebamo se pobrinuti i da pojedemo dovoljno zelenog povrća koji potiče čišćenje organizma, metabolizam idr. Zeleno povrće, međutim, sadrži obilo vitamina C, magnezija, željeza i vitamina K.
Prave bombe vitamina C i vlakna idu naprosto odlično u smoothie ili voćnu kupu. Za naranče se preporučuje da ih jedemo cijele, jer vlakna u njima uspore proces probave.
Stisnut sok sadrži dosta šećera što utječe na brzi porast inzulina. Stoga neka ga izbjegavaju svi na dijetama, oni sa povišenim kolesterolom ili ljudi koji se žele riješiti kandide.
Još više od naranče je dragocjen limun. On nam alkalizira tijelo, potiče našu otpornost, čisti tijelo od toksina, ubrzava probavu, pripomogne blistavoj koži i dovoljnoj količini energije.
Orašasti plodovi sadrže zdrave masti i masne kiseline zbog kojih ostajemo zdravi i puni energije. Pored toga sadrže puno bjelančevina. Ako ste na tako zvanom detoxu, preporučujemo vam da unosite puno chia sjemenka koje su pravo bogatstvo Omega 3, vlakna i antioksidanata.
Iako možete u posljednje vrijeme pročitati puno članaka protiv krumpira, zaboravljamo da on sadrži ogromno vitamina C, na naše tijelo djeluje lužnato, stoga ga možemo čista mira jesti i tijekom detoxa. Krumpir sadrži i folnu kiselinu, što je od velike koristi budućim majkama. Folna kiselina sudjeluje u brojnim procesima u tijelu kao što su reguliranje hormonalne ravnoteži, bjelančevinske sinteze (za zdravu kožu, čvrsto tijelo odn mišiće), otpornost i sl.
Ako ste na dijeti od niskog glikemijskog indeksa, možete umjesto klasičnog krumpira odabrati sladak krumpir koji ima niži glikemijski indeks te je bogat s beta karotenom koji potiče lijepu kožu i otpornost.
Kiseli kupus i kisela repa! Odlična izvora vitamina C, vlakna i probiotika, potiču dobro raspoloženje, sređenu probavu, na tijelo djeluju lužnato te znače idealnu prehranu tijekom pročišćavanja tijela, kada se želimo riješiti kandide, tijekom mršavljenja ili kada smo izloženi stresu.
I kivi spada među ona voća koje bi trebalo češće kupovati tijekom zime. Mnogi ne znaju, ali kivi je uvijek EKO prerade. Naime, on ima za kukce toliko neprijatan miris da ga ne trebamo dodatno prskati kemikalijama. U sebi krije jednom više vitamina C od limuna, bogat je kalcijem, magnezijem, vitaminom A i željezom. Potiče probavu, zdravo srce, oči i ostavlja nam kožu blistavom.
Možda ćete biti zainteresirani