7 super namirnica za mršavljenje

Super-namirnice su namirnice s visokom koncentracijom dragocjenih komponenata, prije svega minerala, vitamina, bjelančevina, antioksidanata, esencijalnih aminokiselina i malom kalorijskom vrijednosti. U njih spadaju: korjenasto povrće, sjemenke, alge, šumsko voće i druge biljke koje se konzumiraju u svom prirodnom obliku ili u obliku sokova i kapsula.

image

Navedene super-namirnice nisu samo bogate hranjivim tvarima već pozitivno utječu i na mršavljenje.

 

Crni grah

Jedna šalica kuhanog crnog graha sadrži 15 grama čistih bjelančevina i 0 zasićenih masnoća. Grah je bogat vitaminom B1, koji ima važnu ulogu u pretvorbi šećera u energiju. Jedan od razloga zašto bi morali jesti grah je taj što se jako sporo probavlja pa daje osjećaj sitosti duže vremena.

Zob

Zob je bogat vlaknima koja produžuju osjećaj sitosti i topi masnoće, što se pokazuje kao velika snaga malih zrna koja je dugo bila hrana samo za životinje. Zob sadrži bjelančevine, vitamine, a naročito B kompleks te važne minerale kao što su kalcij, magnezij, natrij, željezo, mangan, cink…

Avokado

Nemojte se bojati njegovih masnoća, svi znamo sa su to dobre masnoće. Činjenica je da avokado smanjuje masnoće u području trbuha.

Zbog svoje boje i oblika, avokado je dobio naziv „kruška krokodila“. Na prvi pogled, prehrambeni profil avokada djeluje kao da to nije zdravo voće jer sadrži 85 posti kalorija dobivenih iz masnoća koje sadrži. Ipak, to voće sadrži nezasitne masnoće koje u tijelu imaju protiupalno djelovanje. Važno je da masnoće pomažu kod mršavljenja i smanjuju masnoće oko trbuha.

Losos

Ima više bjelančevina nego masnoća. Dobro je da losos ponekad zamijeni meso. Riblje masti štite naše srce i pomaži smanjiti opseg struka. Riblje masti tope naše masne naslage i zato je poželjno da ij jedete često.

Borovnice

Borovnice već poznamo kao odličnu namirnicu kod starenja. Sadrže vlakna i jako malo kalorija. Svo šumsko voće je dobro, no borovnice su jedne od najboljih. Imaju najvišu razinu antioksidanata. Jedna šalica borovnica ima 3,6 vlakana koje sprječavaju taloženje masnoća jer ih preusmjeravaju neposredno u probavni trakt.

Brokula

Još jedna super-namirnica koja sadrži puno vlakana, ima jako malo kalorija i osigurava energiju. Daje nam dugotrajni osjećaj sitosti, osigurava vitalnost našeg tijela i ne dozvoljava nam da jedemo previše ugljikohidrata.

Vino

Resveratrol, antioksidant kojega možemo pronaći u grožđu, utječe na sprječavanje taloženja masnoća. Jedna čaša crvenog vina (bez pretjerivanja) može produžiti proces topljenja masnoća. Sastojci u vinu usporavaju tvorbu masnih stanica, tako da se uvijek poslije ručka savjetuje popiti malo vina.