7 namirnica protiv nadutosti

Nadutost je pojava s kojom se svatko susreo barem jednom. To je nelagodan osjećaj pritiska u trbuhu, zbog čega je trbuh tvrd i napuhnut više nego obično. Do te pojave dolazi zbog nepravilne prehrane, hormonskih promjena, stresa....

image

Postoje namirnice koje smanjuju nadutost u trbuhu i pomažu nam da trbuh ostane ravan. Upoznajte 7 namirnica koje zaista odlično djeluju protiv nadutosti.

Banane

Banane na prvi pogled djeluju kao teške namirnice ali to nije istina u potpunosti. Pošto su bogate vlaknima i kalijem, odlično djeluju protiv zadržavanja vode.

Nadutost nije uvijek povezana s plinovima u crijevima. Mogući krivac za nadutost je visok unos natrija. Natrij je sakriven u većini današnje prerađene hrane i uzrokuje zadržavanje vode u tijelu. Banana koja je bogata kalijem može pomoći kod tog problema. Održavanjem ravnoteže između natrija i kalija je važno za razinu vode u tijelu. Ako je nadutost razlog jučerašnje večere, preporučujemo jednu bananu ujutro kako bih opet uspostavila ravnotežu

Zeleno povrće

Zeleno povrće djeluje dobro protiv nadutosti. Među boljim namirnicama su kelj ili zeleno lisnato povrće kao što je špinat, zelena salata i zelje.

Najbrži način za uklanjanje masnoće oko trbuha je taj da svaki dan u svoj jelovnik uključimo zeleno lisnato povrće koje sadrži malo kalorija i puno vlakana, vitamina i minerala koji se uzrokuju nadutost i druge nelagodnosti.

Maslinovo ulje

Iako nije znanstveno dokazano, statistika potvrđuje da žličica maslinovog ulja na dan smanjuje opseg donjeg dijela trbuha. Do toga dolazi zbog oleinske kiseline ili mono-nezasitnih masnih kiselina koje se razgrađuju u tijelu na drugačiji način.

Nezasitne masti, koje se nalaze u maslinovom ulju, sprječavaju glad, a oleinska kiselina razgrađuje masnoće koje se nakupljaju u tijelu.

Artičoka

Jeste li znali da artičoka prosječne veličine sadrži čak 7g vlakana? Ta količina čini 30% preporučenog dnevnog unosa vlakana. Artičoka je prava prijateljica probavnog trakta.
Artičoka se u povrću klasificira kao najplemenitija. To je dijetna biljka koja je bogata vitaminima i mineralima. Isto tako sadrži puno ugljikohidrata, visoku količinu vlakana, zanemarive količine vlakana i bjelančevina. Artičoka se tradicionalno upotrebljava za čišćenje tijela.

Smeđa riža

Neke namirnice, a posebno ugljikohidrati su neprobavljivi ili djelomice probavljivi u probavnom traktu. Te namirnice uzrokuju gomilanje plinova, a posljedično i nadutost. Istraživanja su pokazala da je riža odlična zamjena za škrob kao što su pšenica, zob, kukuruz i krumpir. Riža se u potpunosti razgradi u tankom crijevu i ima najniži potencijal za stvaranje plinova.


Smeđa riža sadrži nešto više ugljikohidrata i zato ju probavljamo duže vremena i nakon obroka nismo tako brzo gladni.

Probiotički jogurt

Najbolje sredstvo u borbi protiv nadutosti je probiotički jogurt a aktivnim kulturama. Redovito uzimanje probiotičkog jogurta omogućuje učinkovitu probavu i sprječava nadutost. Probiotički jogurt sadrži puno dobrih bakterija koje pozitivno utječu na probavni trakt.

Krastavci

Krastavci sadrže jako malo kalorija i slove kao najsnažniji prirodni diuretik. Osim toga nam pomažu kod uklanjanja viška vode iz tijela.