6 zdravih »party« zalogaja

25.12.2014.

 

Zašto bi na druženjima posluživali uvijek iste, dosadne zalogaje, pune masti, soli i konzervansa? Ovo blagdansko razdoblje je idealno da isprobate nešto novo! Iznenadite goste sa zdravim zalogajima koji će oduševiti i one najzahtjevnije. 

Fine sjemenke bundeve

Sastojci:

  • Na vrh noža kokosovog šećera
  • Na vrh noža cimeta
  • Na vrh noža mljevenog đumbira
  • Mrvicu muškatnog oraščića
  • Nekoliko soli
  • 1 žlica kokosovog maslaca
  • Šalica sjemenki bundeve

Priprema:

U posudicu smiješajte kokosov šećer, cimet, sol, đumbir, muškatne oraščiće i klinčiće. Zatim u tavi stopite žlicu kokosovog ulja i na njemu ispržite sjemenke bundeve. Kada su blago zapečena, dodajte im začine i miješajte dalje dok kuhinja ne zamiriše. Aromatske sjemenke ravnomjerno rasporedite po plehu, na koji možete prethodno staviti papir za pečenje, i stavite u pećnicu za sat vremena, na 20°C i uključite ventilator. Zatim ugasite pećnicu i sačekajte da se bundeve sjemenke ohlade.

Kiselo-ljuti orasi

Sastojci:

  • 2 šalice američkih ili domaćih oraha (prema želji možete dodati i ostale vrste orašastih plodova)
  • 1 bjelanjak
  • 3 vrhova noža čilija
  • 2 vrhova noža kumine
  • Sol prema ukusu
  • 1 čajna žica soka od limete

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C i stavite papir za pečenje na pleh.

Smiksajte bjelanjak u snijeg i u njega pažljivo umiješajte ostale sastojke.

Rasporedite orahe po papiru za pečenje i stavite pleh u zagrijanu pećnicu. Pecite dok nisu blago žućkasti.

Uzmite iz pećnice i sačekajte da se dobro ohladi.

Narezak od povrća s humusom od slanutka

Sastojci:

  • Povrće prema odabiru: mrkva, celer, rotkvice, listovi salate, mini kukuruz
  • 1 limenka slanutka (možete ga skuhati i kod kuće)
  • ½ avokada
  • 1 režanj češnjaka
  • Sok od ¼ limuna
  • Sol i papar

Priprema:

U blenderu smiksajte slanutak, avokado, sok od limuna, češnjak, sol i papar. Ako vam je smjesa previše gusta dodajte nekoliko vode u kojoj ste kuhali slanutak ili nekoliko žlica maslinovog ulja. Poslužite u lijepim posudicama i uz humus servirajte narezano svježe povrće.

Savjet: Ako želite topao zalogaj, narežite na paličice slatki krumpir te ga poslužite uz humus. Kombinacija je izvrsna!

Suši od povrća

Ako ste ljubitelji egzotične prehrane, suši je odličan »party« zalogaj koji će oduševiti goste. Kako bi bili potpuno smireni oko pripreme i posluživanja, predlažemo vam onog od povrća. U većim trgovinama možete kupiti pakete koji sadrže sve potrebno za pripremu sušija. U alge i rižu savijte različito povrće i voće: avokado, tikve, mrkvo, mladi kukuruz idr.

Pečeni patlidžan

Sastojci:

  • 1 do 2 patlidžana
  • Maslinovo ulje, sol, papar

Priprema:

Operite i osušite patlidžane. Presijecite ih uzdužno na pola ne skidajući peteljku. Popecite ih na žaru ili u tavi. Stavite nekoliko kapi maslinovog ulja, sol i papar. Ako želite, slobodno dodajte svježe začine kao što su peršin, bosiljka, vlasac…