6 stvari koje niste znali o pušenju

Pušenje, navika koje je štetna za ljude, u sebi skriva dugu povijest. Nekada se pušenje smatralo seksi, cool i bilo je odraz statusa. Gotovo ni jedna scena u filmu nije prošla bez glavnog lika koji pali cigaretu. Danas, pušenje ima drugačiju konotaciju. Ono ubija i nije cool!

image

Nekoliko činjenica koje niste znali o pušenju: 

  • Duhan su koristili šumani, svećenici i iscjelitelji za vjerske obrede.  Izraz ''pušiti'' nije postjao sve do sedmog stoljeća, prije toga je postojao naziv ''suho pijanstvo''.
  • Cigarete su najprodavaniji proizvod na planeti, budući da ih se godišnje u svijetu proda oko 1 bilijun komada. Sa globalnom zaradom od 400 milijardi dolara godišnje predstavljaju i jednu od najmoćnijih svjetskih industrija..
  • Istraživanja su pokazala da su kod nekih pušača već u dobi od 18 godina otkriveni neki simptomi bolesti srca. 
  • Cigarete sadržavaju mnoge štetne sastojke poput amonijaka, arsena i ugljičnog monoksida i još 43 poznatih kancerogenih tvari.
  • Samo nekoliko dana nakon prestanka pušenja čulo okusa i mirisa se vraćaju u normalu. .
  • Udio nikotina u najvećim svjetskim brendovima cigareta neprestano je u porastu. Prema istraživanju na Sveučilištu Harvard, između 1997. i 2005. godine udio nikotina u cigaretama Camel, Newport i Doral povećao se za 11 posto.Nikotin se kod pušača može pronaći u svakom dijelu tijela, pa čak i u majčinom mlijeku.

Jesmo li vas barem malo uvjerili da ostavite ovu lošu naviku?

Neutraliziraje učinke pušenja s Hepafarom! Hepafar dijetetski regulira funkcioniranje stanica jetre. Sadrži kombinaciju prirodnih fosfolipida iz sojinog lecitina, ekstrakta lista artičoke i vitamina E. Vitamin E pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog stresa.