5 savjeta kako očistiti tijelo

Razni otrovi, toksini, odnosno, kemikalije, onečišćen zrak, svaki dan ugrožavaju naše tijelo. Suvremen način život nam otežava da bi naši organi ostali čisti i zdravi. Vi to možete spriječiti! Ako iz tijela očistite prljavštine, spriječit ćete mnoge bolesti, a među njima i rak! Nudimo vam korisne savjete kako očistiti tijelo i poboljšati raspoloženje. 

image

1. Pijte puno tekućine

Voda u dovoljnim količinama čisti toksine iz tijela. Jako je koristan i zeleni čaj koji ima detoksikacijska svojstva. Popijte ga ujutro i osjećat ćete se bolje. Ako će tijelo imati dovoljno tekućine, lakše i učinkovitije ćete se riješiti toksina, pospješiti probavu i pobrinuti se za ljepšu kožu.  

Ako ste ljubitelj kiselkastog okusa, ujutro, u toplu vodu iscijedite limun ili za slađi okus dodajte žličicu meda. Vitamin C uvelike pomaže kod čišćenja tijela, a topla voda pospješuje oslobađanje toksina iz vaše kože. Ako želite, u vodu možete dodati kurkumu ili kajenski papar.

2. Budite izbirljivi kod hrane i pića

Ne, ne radi se o strogoj dijeti koja će šokirati vaše tijelo. Formula je jednostavna; birajte hranu koja je lako probavljiva. Na taj način nećete usporiti rad organizma i riješit ćete se neželjenih tvari iz tijela. 

Posegnite za svježem organsko prerađenom voću i povrću. Ako ste veliki ljubitelj mesa, crveno meso nadomjestite s puretinom ili piletinom.  

Povećajte unos sjemenki i žitarica koje ne sadrže gluten i probajte izbjegavati hranu koja je slatka, kofein i alkohol, jer štete probavnom sustavu i čine vas ovisnima.  

Ako ćete zbog tih promjena u prehrani postati nervozni, na trenutak zastanite i duboku udahnite. Nije nužno da odmah prestanete piti kavu. Krenite polako, korak po korak i dnevno smanjite količinu šećera, kofeina, alkohola i prevelike količine ugljikohidrata.  

3. Očistite svoje tijelo

Prije nego skočite pod tuš ili si pripremite kupku, izribajte cijelo tijelo. Upotrijebite nježnu četku koja neće biti pregruba jer bi mogli oštetiti kožu. Na taj način ćete odstraniti odumrle i suhe dijelove kože, smanjiti celulit, ubrzati probavu i protok krvi po žilama.  

4. Očistite jezik i usnu šupljinu

Na jeziku se nakupljaju slojevi prljavštine, zato ga svako jutro i navečer dobro očistite. Na taj način ćete se riješiti lošeg zadaha, odstraniti neprobavljive komadiće hrane te spriječili njihovo truljenje i njihov daljnji ulazak u tijelo. 

Jezik možete očistiti s posebnom strugalicom ili čajnom žličicom. Za bolji učinak preporučamo ispiranje usne šupljine uljem. Na taj način ćete spriječiti ulazak toksina u tijelo. 

5. Krećite se što više

Najzdravije bi bilo kada bi svaki dan intenzivnije vježbali, odlazili na aerobik, trčali na duge staze, dizali utege itd. Svatko za sebe zna najbolje koja vježba mu najviše odgovara. Važno je samo da se krećete, iako to neće biti intenzivno. 

Ponekad našem tijelu treba mirna šetnja, opuštajuć položaj joge ili druge vježbe rastezanja. Ako volite ples, možete se razgibati na plesnom podiju. Mogućnosti su brojne, samo ih treba znati iskoristiti.