5 loših navika koje ubrzavaju proces starenja

27.1.2014.

Najslabija navika, koju sebi nikako ne možemo dozvoliti, ako želimo da sačuvamo mladolik izgled, je pušenje i prekomerno konzumiranje alkohola. Obe navike za sobom ostavljaju negativne posledice na koži i na celom telu. Ponekad nismo ni svesni da sve to utiče na prebrzo starenje.

 

DINAMIČAN TEMPO ŽIVOTA nas »prisiljava« da se hranimo nezdravom i brzom hranom. Ako želimo da naša koža bude mekana, sjajna i elastična, moramo jesti što više sveže pripremljene hrane. Barem jedan obrok na dan neka bude napravljen od sezonskog voća, a glavni obrok neka bude baziran na kuvanom povrću.

STRES je jedan od najvećih »prijatelja« starenja. Pronađite način da umirite um i telo. Mir možete pronaći u meditaciji, jogi, šetnji kroz prirodu ili čitanju knjige. Za smirenje živaca može biti zaslužna i hrana koja je bogata vitaminom B, magnezijumom, cinkom i kalcijumom. Posegnite za hranom poput borovnica, pomorandže, oraha, zelenog lisnatog povrća, ribe, slatkog krompira, mleka s manje masnoće i ćurećeg mesa.

Pijte dovoljno tečnosti! Često ovo pominjemo u tekstovima, UNOS NEDOVOLJNE KOLIČINE VODE dovodi do dehidracije organizma. Ovo vodi do umora, lošeg raspoloženja i postepenog starenja organizma.

Krećite se! PREMALO KRETANJA dovodi do slabije i usporene probave. Masti se gomilaju, osećamo slabost, nedostaje nam energije i motivacije.