10 saveta kako da zdravu hranu učinite zabavnom svojoj deci

6.2.2014.

10 SAVETA KAKO DA ZRAVU HRANU UČINITE ZABAVNOM SVOJOJ DECI

 

Dobro su Vam poznate sve prednosti zdrave hrane i njenog uticaja na Vaše i zdravlje Vašeg deteta. Deca mogu biti veoma probirljiva, kada je reč o hrani, i teško ih je ubediti da pojedu nešto što zapravo ne žele ili im ne izgleda dobro. Dakle, kako pomoći svom detetu da jede zdravo i usvoji zdrave prehrambene navike?

 

 1. Stavite povez preko očiju svog deteta i ponudite mu suvo grožđe, suve jabuke, šargarepu, orašaste plodove, sir, itd. Neka kroz igru pogađa o kojim namirnicama je reč.
 2. Kupujte namirnice zajedno sa detetom. Pružite mu mogućnost da samo izabere zdrav doručak ili namirnice koje bi želelo videti na svom tanjiru, umesto slatkiša i brze hrane.
 3. Deca tokom vremena provedenog u školi nemaju previše mogućnosti da se zdravo hrane, stoga doručak mora biti šaren i zabavan. Igrajte se hranom, napravite »lice« od hrane, šargarepu za uši, narendan sir za kosu, maslinu za nos.. Budite kreativni i dozvolite detetu da dizajnira hranu. Zabavićete se, a detetu priuštiti zdrav i ukusan obrok.
 4. Pripremite večeru bogatu zdravim namirnicama i osmislite igru tokom koje ćete isprobati što više voća i povrća.
 5. Povrće, pre svega sveže, je najčešće na listi dečjeg »NEĆU«. Smoothie je odličan način da »prošvercujete« šargerepu, spanać, kelj, grašak, a Vaše dete neće ni biti svesno da je popilo nešto zdravo i zeleno.
 6. Učite svoje dete o tome šta su vitamini i minerali i kakav je njihov uticaj na telo. Sećate li se francuskog crtaća »Moje telo«? Crtani film, koji je većini osigurao petice iz biologije i na zabavan način prikazao kako funkcioniše naše telo? Pogledajte ga zajedno sa detetom.
 7. Napravite spisak zdravih namirnica i zalepite ga na frižider. Neka Vaše dete vidi šta konzumira i neka označi zvezdicom namirnicu, koju je konzumirao.
 8. Eliminacija slatkiša iz ishrane će samo povećati želju za slatkim i stvoriti bunt kod deteta. Umereni unos pažljivo izabranih slatkiša neće naškoditi zdravlju Vašeg deteta.
 9. Neka frižider bude uvek pun voća, povrća i žitarica. Tako ćete dete podstaći da misli i jede zdravo.
 10. Deca uglavnom imitiraju odrasle u mnogo čemu, stoga, ako Vi budete jeli zdravo, verovatno ćete motivisati i svoje dete da jede hranu koja mu nije toliko primamljiva. Najbolje vreme za učenje je detinjstvo, stoga, odvojite vreme za svoje dete i naučite ga kako da izabere zdrave namirnice.

 

Naš predlog za dečji smoothie:

 • 1 šolja mleka
 • 1 banana
 • 1 kašika meda
 • 1 šolja svežeg, očišćenog spanaća
 • ½ šolje svežeg graška
 • ¼ šolje jogurta

Sve sastojke izmiksajte u blenderu oko 2 minuta i poslužite svom mališanu.