Što je bolje - sušiti ili zamrzavati hranu?

2.12.2013.

SUŠENJE

Sušenje voća i povrća smatra se najstarijim načinom konzerviranja hrane. Taj prirodan način obrade čuva nutritivne vrijednosti voća i povrća. Osim toga, taj način je jeftiniji i ne zagađuje okoliš. Kada imamo mogućnosti, možemo iskoristiti sunce za najjeftiniji način sušenja ili pećnicu, no time trošimo električnu energiju. Voće koje posušite možete čuvati u zatvorenim posudama.

PREDNOST SUŠENJA

Prednost sušenja voća i povrća je u tome što im nije potrebno dodavati dodatne tvari. Namirnicama oduzimamo vlagu, što znači 80 - 90 % vode što omogućava dugotrajnu pohranu i sprječava razvoj bakterija. Za pohranjivanje sušenih namirnica ne treba iskoristiti puno prostora i ništa ne bacamo. Bitno je da voće i povrće ovim načinom zadržava svoje hranjive vrijednosti.

ZAMRZAVANJE

Ako je sušenje hrane najstariji način konzerviranja, zamrzavanje je najmoderniji. Kod zamrzavanja, namirnice zamrzavamo pri niskoj temperaturi koja se kreće od -18 do -25 stupnjeva Celzijusa. Proces zamrzavanja ne uništava hranjive vrijednosti, iako sušene namirnice izgledaju svježije.

PREDNOST

Zamrzavanjem čuvamo hranjive vrijednosti koje konzumiramo. Zamrzavamo sve namirnice i hranu koju konzumiramo. Za hranu koja zahtjeva dugotrajne pripreme, zamrzavanje je idealno rješenje. Pametno je zamrzavati namirnice koje uspijevaju sezonski npr. određene salate i voće.

ŠTO JE BOLJE

Sušenje i zamrzavanje ima svoje prednosti i nedostatke. U oba načina sačuvat ćemo hranjive vrijednosti. Sušenje je primjereno za voće, dok zamrzavanje za sve vrste namirnica i pripremljene hrane. Dok sušenjem oduzimanjem vlage onemogućujemo razvoj bakterija kod zamrzavanja to nažalost nije moguće.