Šta jesti za lepšu kožu?

27.1.2014.

Koža je najveći organ našeg tela i zbog toga je veoma važno da bude negovana. Različite kreme i ulja nisu dovoljne za lepu i čistu kožu. Važna je i pravilna ishrana, koja će našem organizmu pružiti sve hranljive sastojke koji će sačuvati svežinu i mladost kože.

 

GLATKA KOŽA

Za glatku kožu, svoj jelovnik obogatite jagodama, agrumima, kivijem, paprikom, brokolijem i vitaminom C, koga ove namirnice sadrže. Vitamin C je važan za nastanak kolagena, glavne belančevine vezivnog tkiva. Naš organizam s godinama proizvodi sve manje kolagena i zato je važno da pomoću pravilne ishrane sačuvamo mladolik izgled.

 

ČVRSTA KOŽA

Za čvrstu kožu je dobro konzumirati crveno, zeleno i narandžasto povrće, zelenih listova. U ovakve namirnice spadaju šargarepa, spanać i radič, koji sadrže betakaroten.

 

MLADOLIK IZGLED

Za mladolik izgled kože važna je konzumacija namirnica bogatih gvožđem i cinkom. Izvor cinka je belo i crveno meso, različite vrste semenki i žitarica (pšenične klice, suncokret, bundeva, seme maka, susama itd.). Gvožđem su bogate sledeće namirnice: meso i riba, pasulj, leblebije, tofu. Cink kao antioksidans štiti kožu, pomaže pri nastajanju novih ćelija, a gvožđe ih obskrbljuje kiseonikom.

 

UKLONITE BORE SA LICA

Za kožu bez bora, telu obezbedite omega 3 masne kiseline, jer ih sami ne možemo proizvesti. Nalaze se u ribi, ribljem ulju, orašastim plodovima i biljnom ulju. Omega 3 masne kiseline deluju antiinflamatorno i učestvuju u borbi protiv slobodnih radikala, koji utiču na starenje kože.

 

HIDRIRANA KOŽA

Koža kojoj je potrebna vlaga ne izgleda zdravo. Osobama koje imaju veoma suvu kožu preporučuje se konzumiranje najmanje 2 litra vode dnevno. Ćelije su manje-više sagrađene iz vode i kada ste dehidrirani, to se odražava i na vašoj koži. Osim vode, za hidriranje kože je idealan i zeleni čaj, koji deluje antiinflamatorno. Veliku količinu vode sadrži voće i povrće poput lubenice, krastavca, dinje, salate, paradajza.