Šta je bolje: osušiti ili zamrznuti hranu?

17.1.2014.

SUŠENJE

Sušenje voća i povrća smatramo najstarijim načinom konzerviranja hrane. Ovaj prirodan način prerade čuva nutritivne vrednosti voća i povrća. Pored toga, ovaj način je i jeftiniji i ne zagađuje okolinu. Kada imamo mogućnosti, možemo iskoristiti sunce, kao najjeftiniji način sušenja, ili rernu, ali na taj način trošimo električnu energiju. Osušeno voće možete čuvati u zatvorenim posudama.

PREDNOSTI SUŠENJA

Prednost sušenja voća i povrća je ta, da nije potrebno dodavati nikakve aditive. Namirnicama oduzimamo vlagu, što znači 80-90% vode, što omogućava dugotrajno čuvanje i sprečava razvoj bakterija. Za čuvanje osušenih namirnica nam nije potrebno previše prostora i ništa ne bacamo. Važno je to, da voće i povrće na ovaj način zadržava svoje nutritivne vrednosti.

 ZAMRZAVANJE

Ako je sušenje hrane najstariji način konzerviranja, zamrzavanje je najmoderniji. Prilikom zamrzavanja, namirnice čuvamo na niskoj temperaturi, od -18 do -25 stepeni Celzijusa. Proces zamrzavanja ne uništava nutritivne vrednosti, iako sušene namirnice izgledaju svežije.

PREDNOSTI ZAMRZAVANJA

Zamrzavanje omogućava da sačuvamo hranljive vrednosti namirnica koje konzumiramo. Možemo zamrznuti svaku hranu ili namirnice. Za jela koja zahtevaju dugotrajnu pripremu, zamrzavanje je idealno rešenje. Pametno je zamrznuti namirnice koje su sezonske, npr. neke salate i voće.

 ŠTA JE BOLJE

Sušenje i zamrzavanje ima svoje prednosti i nedostatke. Oba načina omogućavaju da sačuvamo nutritivne vrednosti namirnica. Sušenje je primerenije za voće, dok je zamrzavanje bolje rešenje za sve vrste namirnica i pripremljene hrane. Prilikom sušenja oduzimanjem vlage onemogućujemo i razvoj bakterija, međutim, zamrzavanje nam ne pruža tu mogućnost.