Očuvanje ljepote i vitalnosti zimi

Zima donosi puno radosti, veselja i aktivnosti na snijegu, blagdanskog druženja i uživanja. Međutim, zima donosi i kratke dane, niske temperature i centralno grijanje koji ostavljaju kožu suhom, kape i kapute koji uništavaju kosu, manje kretanja nego u drugim godišnjim dobima, povećanje apetita uslijed blagdana te sezonu prehlade i gripe.  

image

Donosimo 5 kratkih i jasnih savjeta za lakše održavanje ljepote, vitalnosti, energije i odličnog raspoloženja tijekom zime. Pripremite se i uživajte u zimskim radostima bez ikakve brige. :)

1. Koža

Zbog vremenskih čimbenika čak i najzdravija koža zimi traži dodatnu zaštitu od vanjskih utjecaja.

„Hladno vrijeme utječe na kožu sasvim drugačije od toplog. Kolagenska struktura tada ubrzano raspada,“ kaže dr. Wilma F. Bergfeld, vođa odsjeka za dermatologiju u Cleveland Clinic u Ohiu. Zbog raspada kolagenske strukture, koža postaje manje čvrsta, stoga se bore javljaju ubrzano, koža izgleda umorno i na njoj mogu nastajati upale. Iz tog je razloga u jeseni od velike važnosti upotrebljavati odgovarajuću hidratantnu kremu. „Samo će vam kvalitetna hidratantna krema popuniti mala mjesta među stanicama kože i time povećati njezinu čvrstoću i zdravlje.“

Jednostavna maska od meda i jogurta

Sastojci:

  • 1 žlica običnog jogurta
  • 1 žličica meda

Priprema:

Žlicom dobro pomiješajte sve sastojke. Masku nanesite na čistu i suhu kožu lica, ostavite je na licu 15-ak minuta i zatim je uklonite ručnikom namočenim u toplu vodu.

Jogurt je odličan za hidrataciju, čišćenje i omekšavanje kože, smiruje iritacije i pročišćava pore. Pomaže u liječenju akni i ekcema. Med je prirodni antioksidant s antibakterijskim svojstvima. Štiti našu kožu zimi i ljeti, uklanja nečistoće iz pora i njeguje problematičnu kožu.

2. Kosa

Tijekom je zime naša kosa izložena štetnim učincima kao što su vjetar, niske temperature i suhi zrak. Centralno grijanje isušuje vlasište, dok jaka hladnoća čini kosu lomljivom i suhom. Uz sve to je uništavamo šalovima i kapama.

Regeneracijska maska za kosu

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 5 kapi ulja od kadulje 
  • 5 kapi ružmarinovog ulja
  • 1 žlicu jojobinog ulja  
  • 1 žlica aloe vera gela  
  • 1 žlica meda

Priprema:

Zagrijte jojobino ulje i med. Dodajte gel od aloe vere, jaje i ostala esencijalna ulja te sve zajedno dobro izmiješajte. Smjesu nanesite na čistu i vlažnu kosu te je uvijte u ručnik za 3 sata, zatim temeljito isperite kosu i oblikujte frizuru.  

Vaša će kosa biti dobro zaštićena, mekana i nevjerojatno blistava.

3. Uživajte u blagdanskim dobrotama bez grižnje savjesti

Ok, znamo, stol i na njemu njaaaam dobrote, gdje god dolazite dočekaju vas s ukusnim jelima i poslasticama kojima je teško odoljeti. Prosinac je sigurno jedan od onih mjeseca u kojem jedemo pre(više). i tako je i sasvim normalno, rijetki su oni koji mogu reći „ne“ svim blagdanskim čarolijama. No, ipak je dobro poznati pojedine trikove kako bi zaobišli prekomjerno prejedanje. Na primjer savjetuje se uživanje u svakom pojedinom zalogaju, manji tanjuri, obavezan doručak prije posjete prijatelja i obitelji, također će pomoći ako ćete si uzeti vremena za svaki obrok i juhu prije glavnog obroka. :)

4. Jabuka na dan, tjera liječnika iz kuće van!

Zima i niske temperature znaju oslabiti naš imunološki sustav te time povećati vjerojatnost da ćete se razboljeti. Kako biste mogli uživati u svim radostima koje donosi zima zaštitite imunitet i priuštite tijelu dozu dodatnih vitamina. Donosimo vam recept za ukusan sok koji pruža imunitetu dodatnu snagu.

Sastojci:

  • 2 mrkve
  • 1 jabuka
  • 1 kruška
  • 1 žlica naribanog đumbira

Priprema:

Sve zajedno smiksajte u blenderu i uživajte u odličnom soku punog vitamina A, C i beta-karotena.

5. Protiv tmurne zime vitaminom D

Kratki dani i nizak intenzitet sunčane svijetlosti itekako utječu na naše raspoloženje. Naime, UV zračenje ima veliki značaj za čovjekov blagotvorni učinak. Drugim riječima sunce nam diže razinu dobrog raspoloženja. Pretpostavlja se da čak trećina zdravog stanovništva u razdoblju između siječnja i ožujka ima u organizmu manje vitamina D, nego što je to potrebno. Nedostatak vitamina D ne utječe samo na naše raspoloženje, nego ima i jako važno ulogu u očuvanju naših kostiju. Stoga je manjak vitamin D povezan i razvitkom osteoporoze.

Budući da je sunce najvažniji izvor stvaranja vitamina D kod ljudi i životinja, mnogi ga zdravstveni djelatnici preporučuju uzimati u obliku dodataka prehrani, posebno tijekom zime kada su dani kraći.