Pusti gljive da žive!

Jesenja šetnja po šumi je odlična terapija za duh i telo, ali i prilika za berbu pečuraka. Tako ćemo spojiti lepo i korisno, napraviti finu čorbu od pečuraka i pritom obradovati najmilije. Ali, da li ste znali da su pečurke mogo više od čorbe i ukrasa u šumi? One sadrže mnogo korisnih sastojaka, bitnih za naš organizam.

Proverite koje!

image

Pečurke sadrže malo kalorija. Čašica sirovih pečuraka sadrži manje od 30 kalorija. Pored toga, ne sadrže masti, a proteini i ugljeni hidrati su skoro jednako zastupljeni.

Pečurke sadrže mnogo vitamina, pre svega B kompleksa, dakle tamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), vitamin B6 i folnu kiselinu. Zbog toga čine da se osećamo bolje, umireniji smo i naš nervni sistem je uravnotežen.

Redovno konzumiranje pečuraka utiče i na kvalitet naše kose, noktiju i kože.

Mineral koji je u pečurkama najzastupljeniji je gvožđe, zbog čega one popravljaju krvnu sliku, povećavaju nivo energije i utiču na dobro raspoloženje.

Pored gvožđa, pečurke su bogate i kalcijumom, magnezijumom, fosforom, kalijumom, natrijumom, cinkom i selenom.

Pečurke su omiljena hrana svih koji drže stroge dijete, jer sadrže veliku količinu vode i bogate su vlaknima koja stimulišu metabolizam.

U pečurkama možemo naći i važne antioksidanse, poput polisaharida i fenola, koji podižu otpornost, detoksikuju i uništavaju slobodne radikale. Uz to su i dragocene pri prevenciji raka ili moždanog udara.

 

KAKO IH UKLJUČITI U JELOVNIK

 

Rižoto od pečuraka

Potrebno vam je:

  • 0,5 kg mešanih pečuraka
  • 1 luk
  • Koncentrat za supu
  • So, biber, parmezan, vegeta

Propržite luk i dodajte mu sveže pečurke. Mešajte dok višak vode ne ispari. Zatim dodajte pirinač i sve zajedno propržite. Dodajte koncentrat za supu, so, biber, vegetu. Kada je pirinač skuvan, pospite parmezanom i neka vam je prijatno!

Proizvodi za vas

TOPI MASNOĆU
-67%
Posebna cijena 27,99 EUR(210,90kn) Standardna cijena 83,97 EUR(632,71kn)
Pogledajte proizvod