Provjerite patite li od hormonalne neravnoteže

Stresna svakodnevica u kombinaciji s nezdravim prehrambenim navikama može se izazvati značajne poremećaje u ionako delikatnoj hormonalnoj ravnoteži ženskog tijela. Međutim, na ove poremećaje nisu imune ni one koje prakticiraju zdrav život.

image

Hormonalna neravnoteža očituje se kroz različite simptome, a od nje boluje mnogo više žena nego biste to mogli pomisliti. Jeste li i vi među njima?

Koji su najčešći simptomi hormonalne neravnoteže?

  • predmenstrualni sindrom i neredovite menstruacije
  • debljanje bez promjene u prehrani
  • promijenjena seksualna želja
  • alergije
  • fibroidi (miom maternice)
  • infekcije mokraćnog sustava
  • promjene na koži
  • zadržavanje vode i nadutost
  • umor i iscrpljenost
  • gubitak kose
  • anksioznost i depresija

Kako si možete pomoći?

Simptomi mogu varirati, ali zajednički nazivnik je narušena hormonalna ravnoteža. Često pomaže promjena načina života, pa poslušajte svoje tijelo i pružite mu odmor od stresa i toksina. Kako?

1/ Smanjite stres
Pronađite metodu koja pomaže kako biste se uspjeli opustiti - to može biti meditacija, joga, ležanje na kauču i duboko disanje nekoliko minuta, priprema zelenog čaja, ... Pokušajte se umiriti uz duboko disanje i otpuštanje nakupljenog stresa.

2/ Idite u krevet dovoljno rano
Za većinu ljudi, 8-satni san je ključan za regeneraciju tijela. Nastojte se toga i pridržavati: idite u krevet dovoljno rano tako da se sljedeći dan možete mirno suočiti s novim izazovima.

3/ Prakticirajte zdravu prehranu
Jedite više prirodnog, organskog, svježeg voća i povrća. Ne zaboravite i orašaste plodove te sjemenke. Namirnice koje su procesuirane, prženu hranu, šumeće tablete te namirnice s dugim rokom trajanja obično imaju loš utjecaj na hormonalnu ravnotežu. Osim navedenog, izbjegavajte gazirana pića i slatka ili slana peciva. Meso i mliječni proizvodi koje kupujemo u supermarketima sadrže hormone rasta, steroide i antibiotike koji dodatno uzrokuju probleme s hormonalnom ravnotežom, pa ih izbjegavajte u širokom luku.

4/ Redovito vježbajte na svježem zraku
Pola sata tjelovježbe 3 puta tjedno uključite u svoju rutinu. Bilo da se radi o šetnji, vožnji bicikla, trčanju ili nekoj drugoj aktivnosti, nastojte se često kretati i što više upotrebljavati snagu svog tijela.

Kad ste vani na svježem zraku, također ste izloženi suncu, pa ujedno dobivate potrebne količine vitamina D koji ima važnu ulogu u imunološkom sustavu, apsorpciji kalcija, te potpomaže brojne druge procese u tijelu.

5/ Priuštite si kvalitetan multivitaminski dodatak prehrani
Sigurno vam je već jasno da je uz današnji način života gotovo nemoguće doći do svih potrebnih nutrijenata isključivo putem prehrane. Upravo zbog toga, trebali bismo se okrenuti dodacima prehrani iz prirodnih i kontroliranih izvora.

ALL IN A DAY Multivitamin za žene kombinacija je sastojaka dobivenih isključivo od najboljih prirodnih izvora. Svaka kapsula sadrži B kompleks vitamina, najkvalitetniji morski magnezij, vitamina C od plodova šipka, prirodni selen, resveratrol iz crnog grožđa i ekstrakt nara, bogat izvor elagične kiseline.

Vitamine i minerale iz prirodnih izvora naše tijelo lakše prepoznaje i posljedično bolje apsorbira.