Zašto je stres stvarno velika prepreka kod mršavljenja?

Ako razumijemo kako djeluje hormon stresa (kortizol), onda razumijemo i zašto ne ide skupa s mršavljenjem. Kada se aktivira kortizol, tijelo se pripremi na akciju, na brzi odaziv. To znači da tijelo dobije informaciju da sada nije pravo vrijeme za traćenje energije na probavu ili pražnjenje dragocjenih energetskih zaliha – tjelesne masnoće. 

image

Hormon stresa kortizol je u tijelu najznačajniji u usporedbi s drugima, on rješava život. To je njegova glavna evolucijska zadaća. Aktivira se onda kada ga najviše trebamo za preživljavanje. Također se aktivira svaki put kada smo preopterećeni, živćani, nenaspavani, kada smo s nekim u konfliktu i tako dalje. Tijelo, naime, ne razlikuje istinske prijetnje (bježati od opasnosti ili se boriti s neprijateljem) i neugodnosti (plaćanje računa, zastoj u prometu, kašnjenje na poslovni sastanak...). Naš odaziv na faktor stresa je okidač za navalu kortizola.

Kada smo pod stresom je topljenje kalorija usporeno

Da, kortizol je taj hormon koji ima prednost pred svim drugim – čak i pred hormonima štitnjače, koji uravnotežuju metabolizam i brinu za to koliko brzo ćemo iskoristiti energiju iz hrane. Drugim riječima, kada smo pod stresom,razina kortizola je povećana a metabolizam je usporen, što znači da je upotreba kalorija smanjena.

Dugotrajno vježbanje je oblik stresa

Zato je nakon dugog radnog dana, kada smo jako umorni, najveća greška otrčati u fitnes na dugi, aerobni trening. Trening naime opet povišava razinu kortizola, koji usporava metabolizam. Zato nemojte smetnuti s uma, da kada smo umorni – psihički i fizički - moramo se odmoriti. Vježbanje će samo još dodatno iscrpiti tijelo, povećati kortizol i onemogućiti mršavljenje.
Radije se pokušajte opustiti, otiđite u kratku šetnju, duboko dišite, slušajte glazbu, plešite, družite se...i tek onda kada se opustite krenite vježbati. Preporučamo vam kratku intenzivnu vježbu, koja učinkovito i brzo topi masnoće i višak kilograma. Za vas smo sastavili 20-minutnu vježbu za intenzivno topljenje masnoća.

Kako biste se u potpunosti riješili viška kilograma, preporučamo vam cjelovit pristup mršavljenju, koji uključuje vrhunske prirodne proizvode za mršavljenje, 20-minutnu vježbu za intenzivno topljenje masnoća I Slimmium plan prehrane s receptima kuharskog dua Tejani Kitch'n. Sve to smo uključili u Slimmium START UP paket u kojem vježbe i plan prehrane dobivate potpuno besplatno!